Γερμανία: Συρρίκνωση 0,4% για το 2023 προβλέπουν οικονομικά ινστιτούτα

Η γερμανική οικονομία δέχεται σοβαρά πλήγματα από την κρίση στις αγορές φυσικού αερίου, και τώρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο ifo, αναμένεται ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα μειωθεί στο -0,4% το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το ifo, κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα έχουν μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ την εαρινή πρόβλεψή τους (όσον αφορά στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας) ενώ για το επόμενο έτος, μειώνουν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη

από 3,1% σε -0,4%.

Αυτή η αναθεώρηση αντανακλά κυρίως την έκταση της ενεργειακής κρίσης.

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού για το 2023 θα πρέπει να ανέλθει στο 8,8%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 8,4% του τρέχοντος έτους. Μόνο το 2024 θα επιτευχθεί ξανά σταδιακά το όριο του 2%.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η επακόλουθη κρίση στις ενεργειακές αγορές οδηγούν σε αισθητή ύφεση στη γερμανική οικονομία», λέει ο Torsten Schmidt, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στο RWI – Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz και εκπρόσωπος του Joint Economic Forecast Project.

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο έτος, προκαλούν σημαντικές απώλειες στην αγοραστική δύναμη. Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις με χαμηλό εισόδημα εξαρτώνται επομένως από περαιτέρω υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, όμως, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθούν μόνιμες επιδοτήσεις. Τουλάχιστον η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια σταθερότητας. Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε πολλούς κλάδους, δεν αναμένεται αύξηση της ανεργίας παρά την οικονομική κρίση», υπογραμμίζει ο ίδιος.

ΓερμανίαΟΙΚΟΝΟΜΙΑανάπτυξηπληθωρισμόςIfo
Keywords
Τυχαία Θέματα