Γερμανία: Πολύ μικρότερες τελικά οι επιδοτήσεις για φυσικό αέριο

12:32 9/8/2023 - Πηγή: Reporter

To.. φρένο της τιμής του φυσικού αερίου θα κοστίσει τελικά στη Γερμανία πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο.

Τον περασμένο χειμώνα, η γερμανική κυβέρνηση είχε διαθέσει 40,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης για να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ινστιτούτου ifo, στην πραγματικότητα θα κοστίσει μόνο 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ – το ένα τρίτο του αρχικού ποσού.

«Ο λόγος είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα από τότε. Από

τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο λιγότερο από τα 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λίγο κάτω από τα 700 εκατομμύρια στη βιομηχανία. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο και οι μεγαλύτερες οικιστικές μονάδες δεν θα χρειαστεί να λάβουν καμία ανακούφιση», λέει ο ειδικός του ifo Max Lay.

«Το 2024, αναμένουμε το κόστος να είναι μηδενικό, επειδή πολλές νέες συμβάσεις φυσικού αερίου που έχουν υπογραφεί από απλούς καταναλωτές ήδη πέφτουν κάτω από το όριο τιμής των 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εδώ και λίγους μήνες, οι βιομηχανικοί πελάτες δεν χρειάστηκε να πληρώσουν περισσότερο από το 0,07 ανά κιλοβατώρα που ορίζει το φρένο τιμών».

Ο Lay προσθέτει: «Παρόλο που οι αγορές ενέργειας έχουν ηρεμήσει, το εκτιμώμενο κόστος για την κυβέρνηση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο επειδή βασίζεται σε μια πρόβλεψη των τιμών της αγοράς για τις αντίστοιχες ομάδες καταναλωτών». Η πρόβλεψη των τιμών αγοράς για το φυσικό αέριο λαμβάνεται από την ifo Economic Forecast Summer 2023. Σύμφωνα με το φρένο της τιμής του φυσικού αερίου, μια εγγυημένη τιμή ισχύει μέχρι μια συγκεκριμένη ποσότητα. Η κυβέρνηση πληρώνει τη διαφορά μεταξύ της συμβατικής αγοραίας τιμής και αυτής της εγγυημένης τιμής. Στους εθνικούς λογαριασμούς, αυτό καταγράφεται ως επιδότηση αγαθών σε εταιρείες.

ΓερμανίαIfoεπιδοτήσειςΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα