Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη που αναμένεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τρεις κυβερνήσεις υποστηρίζουν δεσμεύσεις που είναι εθελοντικές, αλλά δεσμευτικές για τους μικρούς και μεγάλους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα τις υπογράψουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

και το Συμβούλιο της ΕΕ συζητούν για το πώς θα πρέπει να κινηθεί σχετικά το μπλοκ.

Τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε μια «πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act)» που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τους κινδύνους των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και να αποφύγει τις διακρίσεις, αξιοποιώντας παράλληλα την καινοτόμο δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ο κώδικας δεοντολογίας να είναι αρχικά δεσμευτικός μόνο για τους μεγάλους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.

Οι τρεις κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι αυτό το προφανές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μικρότερους ευρωπαίους παρόχους θα μπορούσε να έχει το μειονέκτημα της μείωσης της εμπιστοσύνης σε αυτούς και της μείωσης των πελατών.

Ως εκ τούτου, «οι κανόνες δεοντολογίας και διαφάνειας θα πρέπει να είναι δεσμευτικοί για όλους», αναφέρει η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Χωρίς κυρώσεις... μέχρι νεοτέρας

Αρχικά, η συμφωνία δεν προβλέπει την επιβολή κυρώσεων. Ωστόσο, εάν διαπιστωθούν παραβιάσεις του κώδικα συμπεριφοράς μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα κυρώσεων.

Στο μέλλον, μια ευρωπαϊκή αρχή θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα πρότυπα, ανέφερε το έγγραφο.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για το θέμα μαζί με το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων, δήλωσε ότι οι νόμοι και ο κρατικός έλεγχος δεν πρέπει να ρυθμίζουν την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μάλλον την εφαρμογή της.

Ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Volker Wissing δήλωσε στο Reuters ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος που επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον περιορισμό μόνο της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Πρέπει να ρυθμίσουμε τις εφαρμογές και όχι την τεχνολογία, αν θέλουμε να παίξουμε στο κορυφαίο... πρωτάθλημα AI παγκοσμίως», δήλωσε ο Wissing.

Η υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Franziska Brantner δήλωσε στο Reuters ότι είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

«Έχουμε αναπτύξει μια πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει ισορροπία μεταξύ των δύο στόχων σε ένα τεχνολογικό και νομικό έδαφος που δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε ο Brantner.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, η Βρετανία φιλοξένησε τον Νοέμβριο την πρώτη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η γερμανική κυβέρνηση φιλοξενεί μια ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην Ιένα, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, η οποία θα συγκεντρώσει εκπροσώπους της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της επιστήμης.

Τα θέματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη όταν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας θα έχουν συνομιλίες στο Βερολίνο την Τετάρτη.

#Γερμανία #Γαλλία #Ιταλία #τεχνητή_νοημοσύνη #Reuters
Keywords
Αναζητήσεις
germania-gallia-kai-italia-symfonisan-kanones-gia-tin-techniti-noimosyni.htm
Τυχαία Θέματα
Γερμανία Γαλλία, Ιταλία,germania gallia, italia