Γερμανία: Επικράτηση CDU-CSU σε Βαυαρία και Έσση- Άνοδος AfD

Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) φαίνεται να επικρατούν στην Έσση και τη Βαυαρία, παρά την άνοδο που καταγράφει το AfD.

Το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD στην Βαυαρία δείχνει ότι η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ κερδίζει τις εκλογές, καταγράφοντας ωστόσο το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της, 37% (-0,2 από τις προηγούμενες εκλογές).

Δεύτερη δύναμη

αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 16% (-1,6), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το AfD με 15% και άνοδο κατά 4,8 μονάδες από τις εκλογές του 2018.

Ακολουθούν οι κυβερνητικοί εταίροι της CSU, Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW) με 14%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συρρικνώθηκε στο 8,5% (-1,2), ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο κρατιδιακό κοινοβούλιο, καθώς με 3% έμειναν μακριά από το όριο τ0υ 5% (-2,1).

Στην Έσση το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο συγκυβερνά με τους Πράσινους, μπορεί να πανηγυρίζει, καθώς δεν κερδίζει απλώς τις εκλογές με 35,5%, αλλά ενισχύεται κατά 8,5 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 16% (+2,9), μαζί με το SPD, το οποίο όμως χάνει 3,8 μονάδες από το 2018. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15,5% και σοβαρές απώλειες, της τάξης του 4,3. Το FDP δίνει στην Έσση τη μάχη της εισόδου του στο κρατιδιακό κοινοβούλιο, καθώς η πρώτη πρόγνωση του δίνει ακριβώς 5% (-2,5).

Keywords
Αναζητήσεις
germania-epikratisi-cdu-csu-se-vavaria-kai-essi--anodos-afd.htm
Τυχαία Θέματα