Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Υπάρχει πολιτικό κεφάλαιο συνεννόησης για Χάγη

15:48 6/8/2023 - Πηγή: Reporter

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Al Ghad TV» μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκτίμησε πως υπάρχει πραγματικό πεδίο συνεννόησης με τελικό προορισμό το Δικαστήριο της Χάγης.

Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, κατέστησε σαφές ο Γ. Γεραπετρίτης και επισήμανε πως υπάρχει μία διαφορά μεταξύ της Ελλάδας

και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

"Και στις δύο χώρες διεξήχθησαν εκλογές πριν από μερικούς μήνες, οπότε έχουμε νέες κυβερνήσεις, με αυξημένη νομιμοποίηση. Υπάρχει ισχυρή πολιτική εντολή και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους", πρόσθεσε ακόμα.

Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης για τα ελληνοτουρκικά:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η προσέγγιση με την Αθήνα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές εντάσεις με την Τουρκία. Υπήρχαν λεκτικές επιθέσεις, αυξημένη ένταση στον αέρα και τη θάλασσα. Η πραγματικότητα είναι ότι η γεωγραφία μας έκανε γείτονες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί. Ζούσαν μαζί για αιώνες. Πρέπει να αναπτύξουμε μια καλή σχέση, μια σχέση καλής γειτονίας, βασισμένη στην καλή πίστη, αλλά κυρίως στα ισχυρά θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που η Ελλάδα δηλώνει είναι ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό.

Υπάρχει μία μείζονα διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τους τελευταίους πέντε μήνες επικρατεί ηρεμία στο Αιγαίο. Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, υπήρξε μια περίοδος καλών σχέσεων, δεν είχαμε εντάσεις. Και στις δύο χώρες διεξήχθησαν εκλογές πριν από μερικούς μήνες, οπότε έχουμε νέες κυβερνήσεις, με αυξημένη νομιμοποίηση. Υπάρχει ισχυρή πολιτική εντολή και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο ώστε να συνεργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεών τους. Πράγματι, οι δύο αντιπροσωπείες, η ελληνική και η τουρκική, συναντήθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πριν από μερικές εβδομάδες και αποφασίσαμε να κάνουμε κάποια περαιτέρω βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν και ότι θα αναπτύξουμε μια καλή θετική ατζέντα. Υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία μπορούμε να εργαστούμε, για παράδειγμα τα θέματα της πολιτικής προστασίας, του τουρισμού. Μπορούμε επίσης να εργαστούμε στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, συνεπώς είναι πολλά τα θέματα στα οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε την καλή μας σχέση, με καλή πίστη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να βελτιώσουμε τον πολιτικό μας διάλογο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά γιατί η Ελλάδα χαιρετίζει επιφυλακτικά τα τουρκικά βήματα για την παγίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πράγματι, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Ασφαλώς, βλέπουμε θετικά τα όποια μελλοντικά βήματα σχετικά με την τουρκική προσέγγιση προς την Ευρώπη. Είχα την ευκαιρία στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, να αναφέρω ότι θα χαιρετίζαμε επόμενα βήματα σχετικά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Όμως, με βάση την τρέχουσα κατάσταση πρέπει να γίνουν πολλά βήματα. Υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία προκειμένου να διευκολύνουμε αυτή την πορεία.

Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα μείζον θέμα που αφορά την Κύπρο. Στην Κύπρο έλαβε χώρα μια ξένη εισβολή πριν από 50 χρόνια, τα αποτελέσματα της οποίας υφίστανται ακόμα. Έχουν εκδοθεί πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία όλοι πρέπει να συμμορφωθούν. Υποστηρίζουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως ισχύει σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως, ναι, τασσόμαστε υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη αλλά πρέπει να δούμε ότι θα γίνουν απτά βήματα από την Τουρκία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ποιοι είναι σήμερα οι όροι της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα είμαι πολύ σαφής. Σίγουρα πρέπει να επικρατεί ηρεμία. Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται κανενός είδους επιθετική ρητορική ή επιθετικές δραστηριότητες. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσουμε αυτόν τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο ηρεμίας στην περιοχή. Και δεύτερον, οι κόκκινες γραμμές πρέπει να γίνουν σεβαστές. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να αποτελέσουν μέρος αυτού του διαλόγου θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της, όπως τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Προφανώς, τα θέματα ελληνικής κυριαρχίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας.

ΧάγηΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑΥΠΕΞΕλληνοτουρκικάΓεραπετρίτης
Keywords
Αναζητήσεις
gerapetritis-gia-ellinotourkika-yparchei-politiko-kefalaio-synennoisis-gia-chagi.htm
Τυχαία Θέματα