Γαλλία: Σε χαμηλό έξι μηνών υποχώρησε ο πληθωρισμός

Σε χαμηλό έξι μηνών - αν και ελαφρώς λιγότερο από το προβλεπόμενο - υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάρτιο, καθώς η απότομη πτώση του πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας βοήθησε στην αντιστάθμιση της αύξησης των τιμών των τροφίμων, έδειξαν προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.

Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ΕΕ, αυξήθηκαν 0,9% τον Μάρτιο, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,6%, από 7,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική

υπηρεσία INSEE.

Δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή 20 οικονομολόγων είχε προβλέψει πληθωρισμό 6,5%.

Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% τον Μάρτιο, δίνοντας ρυθμό πληθωρισμού 12 μηνών 5,6%, από 6,3% τον Φεβρουάριο, ανέφερε το INSEE.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 4,9% αυτόν τον μήνα μετά από αύξηση 14,1% τον Φεβρουάριο, όταν τέθηκε σε εφαρμογή μια αύξηση 15% στις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να ανεβαίνουν, φτάνοντας στο υψηλό ρεκόρ του 15,8% μετά το 14,8% τον Φεβρουάριο μετά τη συμφωνία για αύξηση 10% στις τιμές διαπραγμάτευσης μεταξύ των μεγάλων λιανοπωλητών τροφίμων και των προμηθευτών τους από τις αρχές Μαρτίου.

Γαλλίαπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα