Φον ντερ Λάιεν:Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη

21:32 1/2/2024 - Πηγή: Reporter

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις προκλήσεις στον γεωργικό τομέα και τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι αγρότες», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αγροτών, τονίζοντας τον «ουσιαστικό ρόλο» τους για την κοινωνία και την οικονομία της Ευρώπης. «Η εργασία τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια

και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας. Είναι βασικοί παράγοντες για τη διασφάλιση της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων. Ζουν με τη φύση και από τη φύση», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε, η παραγωγικότητα στην ΕΕ βελτιώθηκε κατά 13% χάρη στις προσπάθειες των αγροτών, οι οποίοι συμβάλουν θετικά και στο εξωτερικό εμπόριο.

«Πέρυσι, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%. Επομένως, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες μας έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις», είπε η κα. Φον ντερ Λάιεν. Παραδέχτηκε, δε, ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων, καθώς δέχονται μεγάλο ανταγωνισμό από την παγκόσμια αγορά και παράλληλα πληρούν υψηλά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», δήλωσε στη συνέχεια η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διαθέτει περίπου 390 δισ. Ευρώ. Πρόκειται σχεδόν για το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία, και μόνο το 2023, η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.»

#Φον_ντερ_Λάιεν #ΕΕ #Ευρωπαική_Επιτροπή #αγροτες #στήριξη
Keywords
Αναζητήσεις
fon-nter-laienoi-agrotes-boroun-na-vasizontai-stin-evropaiki-stirixi.htm
Τυχαία Θέματα