ΕΥΔΑΠ: Πενταπλασιάζει τις επενδύσεις με «όχημα» την Ανατολική Αττική

Με προγραμματισμένες επενδύσεις 2,1 δισ. ευρώ στην δεκαετία, η ΕΥΔΑΠ τις έχει ήδη τριπλασιάσει από το 2019 και έχει βάλει «πλώρη» ώστε να τις πενταπλασιάσει μέχρι το τέλος του 2024.

Ενδεικτικά, το 2019 οι ολοκληρωμένες επενδύσεις ανέρχονταν στα 14,169 εκατ. ευρώ, το 2023 αυξήθηκαν στα 44,274 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας κάνει πρόβλεψη για επενδύσεις συνολικού ύψους 81,608 εκατ. ευρώ το 2024 και 204,486 εκατ. ευρώ το 2025.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΥΔΑΠ,

σε συνέχεια των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε την Πέμπτη (25/4), οι πόροι θα διοχετευθούν σε:

- Έργα Ανατολικής Αττικής (90% των έργων έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ) - 958 εκατ. ευρώ)

- Έργα ύδρευσης (αναβαθμίσεις δικτύων και εγκαταστάσεων, έξυπνοι μετρητές, κ.α.) - 681 εκατ. ευρώ

- Έργα αποχέτευσης (αναβαθμίσεις δικτύων και εγκαταστάσεων, κ.α.) - 365 εκατ. ευρώ

- Έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού - 104 εκατ. ευρώ

Στο επίκεντρο των επενδύσεων έχει τεθεί, όπως φαίνεται και παραπάνω, η Ανατολική Αττική, με την κατασκευή και λειτουργία 3 νέων ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων), ενός δικτύου αποχέτευσης 1.400 χλμ. για την εξυπηρέτηση 400.000 πολιτών. Το πλάνο της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει και τη Δυτική Αττική, η οποία αναβαθμίζεται με μέριμνα για 13.500 παροχές, δίκτυο ύδρευσης 270 χλμ., δίκτυο αποχέτευσης 96 χλμ. και 6.600 εξωτερικές διακλαδώσεις.

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ βελτίωσε τα οικονομικά μεγέθη της, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,4% και ανήλθε στα 351,6 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 343,5 εκατ. ευρώ το 2022, με αύξηση των εσόδων κατά 8 εκατ. ευρώ από τις κύριες δραστηριότητες (ύδρευση και αποχέτευση).

Μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 6 εκατ. ευρώ (-1,8% από τα 335,8 εκατ. ευρώ το 2022 στα 329,8 εκατ. ευρώ πέρυσι) κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 26% (-11,5 εκατ. ευρώ) και των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 3% (-3,4 εκατ. ευρώ). Αρνητικά επηρέασε το κόστος η αύξηση των προβλέψεων κατά 12,1 εκατ. ευρώ (+112%).

Μετά την επίδραση των χρηματοοικονομικών εσόδων και εξόδων, τα κέρδη προ φόρων «εκτινάχθηκαν» κατά 163% στα 28 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 10,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Παράλληλα, η διοίκηση πρότεινε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Έχουν τεθεί οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Απομένουν 17 έτη αποκλειστικής παραχώρησης - Η ΕΥΔΑΠ ανανέωσε την αποκλειστικότητα για την παροχή υπηρεσιών και εξασφάλισε σταθερές τιμές για το ακατέργαστο νερό.

Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο - Το πλαίσιο με βάση τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση θα ενεργοποιηθεί το Γ' τρίμηνο του 2024 και θα παρέχει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στα έσοδα και ανάκτηση ποσών.

Τριπλασιασμός Επενδύσεων - Οι στρατηγικές επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ ύψους 2,1 δισ. ευρώ αποσκοπούν στην ασφαλή παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ενίσχυση της μελλοντικής ρυθμιζόμενης περιουσιακής της βάσης.

Αναβάθμιση Αξιολόγησης ESG - Βελτιωμένες αξιολογήσεις ESG σε όλους τους υφιστάμενους οίκους αξιολόγησης, με τη βαθμολογία της εταιρείας S&P να είναι υψηλότερη από το 69% μεταξύ των 79 εταιρειών του κλάδου που αξιολογήθηκαν παγκοσμίως. Η ΕΥΔΑΠ έχει δεσμευτεί για zero carbon water μέχρι το 2030.

Στήριξη στους και από τους Καταναλωτές - Παρέχει ένα από τα φθηνότερα νερά παγκοσμίως σύμφωνα με το Global Water Intelligence - Έχει την υψηλότερη ικανοποίηση σε σχέση με όλες τις άλλες ΥΚΩ.

Αναπτυξιακές ευελιξίες

Το σχέδιο νόμου που προωθεί το ΥΠΕΝ σχετικά με την κλιματική αλλαγή περιέχει και ρυθμίσεις για την ΕΥΔΑΠ σε θέματα μεταξύ άλλων όπως:

- Άσκηση εκτός Αττικής δραστηριοτήτων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης

- Δυνατότητα απόκτησης ελέγχου επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους

- Ευελιξίες για ανάπτυξη σε ΑΠΕ και επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού

- Απλοποίηση διαδικασιών ανάθεσης της συντήρησης, λειτουργίας και αναβάθμισης του ΕΥΣ

- Δυνατότητα ανάθεσης στην ΕΥΔΑΠ της συντήρησης φρεατίων και διασυνδετηρίων αγωγών ομβρίων

Προοδευτικό πλάνο δράσης απέναντι στη λειψυδρία

Βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός - Άντληση από τον κλάδο της Υλίκης με λειτουργία των γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας, και των αντλιοστασίων του κλάδου Υλίκης.

Μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός - Αύξηση της άντλησης του κλάδου Υλίκης και ενεργοποίηση γεωτρήσεων του Μέσου Ρου Βοιωτικού Κηφισού οι οποίες μέσω του Ενωτικού Υδραγωγείο Διστόμου, τροφοδοτούν το Υδραγωγείο Μόρνου.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός - Εξετάζονται ήδη από σήμερα εναλλακτικές λύσεις όπως η αφαλάτωση, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, και η σύνδεση με άλλους ταμιευτήρες νερού.

Η ΕΥΔΑΠ δεσμεύεται για την αύξηση της αξίας για το Ελληνικό Δημόσιο και τους υπόλοιπους Μετόχους

- Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξασφάλιση σταθερότητας και τη δυνατότητα πρόβλεψης των εσόδων

- 20ετής αποκλειστική παραχώρηση

- Ταχέως αναπτυσσόμενη επενδυτική βάση

- Αναβάθμιση ESG Ratings

- Δέσμευση για την επίτευξη Net Zero

- Αποτελεσματική διακυβέρνηση: Ένα Υπουργείο – Ένας Ρυθμιστής

- Σταθερή διοικητική ομάδα

- Βούληση του κράτους για ανάπτυξη και επέκταση της περιοχής αρμοδιότητας της Εταιρείας

- Ισχυρός ισολογισμός χωρίς μόχλευση με μετρητά ύψους 325 εκατ. ευρώ περίπου

#ΕΥΔΑΠ
Keywords
Αναζητήσεις
evdap-pentaplasiazei-tis-ependyseis-me-ochima-tin-anatoliki-attiki.htm
Τυχαία Θέματα