ΕΤΕπ: Νέα κονδύλια για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα υποστηρίξει το σχέδιο REPowerEU με επιπλέον δάνεια 30 δισεκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια τα επόμενα πέντε χρόνια. Τα πρόσθετα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, δίκτυα και αποθήκευση, υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Το πακέτο νέας, στοχευμένης χρηματοδότησης που εγκρίθηκε σήμερα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ

αναμένεται να κινητοποιήσει έως και 115 δισεκατομμύρια ευρώ νέων επενδύσεων έως το 2027, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στον στόχο REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Είναι ένα συμπληρωματικό κονδύλιο, πέραν της ήδη ισχυρής υποστήριξης του Ομίλου ΕΤΕπ στον ενεργειακό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέσο όρο περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως την τελευταία δεκαετία.

«Αυτός ο φρικτός πόλεμος και ο εκβιασμός της Ρωσίας για τις προμήθειες φυσικού αερίου επιβεβαίωσαν ότι η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα είναι μια κρίσιμη ευπάθεια στην ασφάλεια», δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος του Ομίλου ΕΤΕπ και συμπλήρωσε:

«Είναι καιρός να τερματίσουμε επιτέλους αυτήν την εξάρτηση. Η ΕΤΕπ είναι αποφασισμένη να κινητοποιήσει όλη την κλίμακα των οικονομικών της πόρων για την υποστήριξη της κοινής προσπάθειας και να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο της επένδυσής μας».

«Χαιρετίζω την οικονομική ενίσχυση του σχεδίου μας REPowerEU από την ΕΤΕπ, πέραν των κεφαλαίων 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Με το σημερινό πακέτο της ΕΤΕπ, μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα στον καθαρισμό του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης και στον τερματισμό της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Η συνεισφορά του Ομίλου ΕΤΕπ θα μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους για το 2030».

ΕΤΕπΕνέργειαΡωσίαΕΕΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα