Έσπασε τα «κοντέρ» ο Nikkei: Πάνω από τις 40.000 μονάδες

09:32 4/3/2024 - Πηγή: Reporter

Δίχως «φρένα» συνεχίζεται το ράλι του δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία, ο οποίος ξεπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά το «φράγμα» των 40.000 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από το τεχνολογικό ράλι της Wall Street. Υπενθυμίζεται ότι σε ιστορικό υψηλό είχαν κλείσει στην περασμένη Παρασκευή (1/3) στις ΗΠΑ ο Nasdaq και ο S&P 500.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας (4/3) στα ασιατικά χρηματιστήρια «κυλά» με

μεικτά πρόσημα και με τον Nikkei να διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους δείκτες. Συνέχισε την εντυπωσιακή άνοδό του σε νέες κορυφές φέτος, η οποία βασίστηκε στη μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και στις φθηνές αποτιμήσεις.

Ειδικότερα, ο ιαπωνικός δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 180,50 μονάδες ή 0,45% και έκλεισε στις 40.120,50 μονάδες, καταρρίπτοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 39.990,23 μονάδων την Παρασκευή.

Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται ότι τροφοδοτούν το ράλι και πολλοί επενδύουν σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση, δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στη Sumitomo Mitsui DS Asset Management. «Πιστεύω ότι η αγορά θα συνεχίσει να ενισχύεται», είπε.

Οι ιαπωνικές τεχνολογικές μετοχές ενισχύθηκαν από το συνεχιζόμενο ράλι της τεχνητής νοημοσύνης. Η Advantest, η οποία συγκαταλέγει στους πελάτες της την Nvidia, σημείωσε άνοδο 3,9%. Ο γίγαντας εξοπλισμού κατασκευής τσιπ Tokyo Electron κέρδισε 2,7%. Η Shin-Etsu Chemical η οποία κατασκευάζει προϊόντα πυριτίου ημιαγωγών, ενισχύθηκε κατά 2,2%.

Παράλληλα, η JSR Corp, ένας σημαντικός κατασκευαστής φωτοαντιστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιπ, σημείωσε «άλμα» 4,4% μετά από δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης ότι το κρατικά υποστηριζόμενο ταμείο Japan Investment Corp σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά για τις μετοχές της αυτό το μήνα. Το σημερινό πρότυπο της αγοράς είναι η Tokyo Electron, η οποία έχει αυξηθεί κατά 55% από την αρχή του έτους.

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο ευρύτερος Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σταθεροποιήθηκε στο 0,4%, αφού σταμάτησε ένα σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων με ήπια πτώση την περασμένη εβδομάδα. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,13% στις 7.735,80 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κινείται ανοδικά κατά 0,33% στις 3.037,15 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component χάνει 0,33% στις 9.403,91 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 0,35% στις 16.532 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 1,30% στις 2.676,68 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα πραγματοποιήσει το εθνικό της συνέδριο για το 2024, ξεκινώντας την Τρίτη, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει η οικονομία της χώρας στο εγγύς μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι «δύο συνεδριάσεις» της Κίνας, δηλαδή τις ταυτόχρονες ετήσιες συνεδριάσεις του νομοθετικού σώματος της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, και του κορυφαίου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της χώρας, της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης.

Στις συνεδριάσεις αυτές, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση εργασίας της κυβέρνησης, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του στόχου για το ΑΕΠ.

#ασιατικές_αγορές #ιαπωνία
Keywords
Αναζητήσεις
espase-ta-konter-o-nikkei-pano-apo-tis-40000-monades.htm
Τυχαία Θέματα
Έσπασε, Nikkei, Πάνω, 40 000,espase, Nikkei, pano, 40 000