Ερυθρά Θάλασσα: Διεθνής συμμαχία για την προστασία των εμπορικών πλοίων

Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, συγκρότησαν εξειδικευμένη ομάδα για την προστασία των εμπορικών πλοίων, που ταξιδεύουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Οι κλιμακούμενες επιθέσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε πλοία και απειλούν την ασφάλεια του πληρώματος, αναγκάζοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν την είσοδο των πλοίων τους στο στενό Bab el-Mandeb μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Το Στενό Bab el-Mandeb, το οποίο συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του

Άντεν, αποτελεί βασικό ναυτιλιακό πέρασμα που εξυπηρετεί το ένα έκτο του παγκόσμιου εμπορίου.

«Πρόκειται για μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε δήλωσή του, κατά την ανακοίνωση της επιχείρησης Task Force Operation Prosperity Guardian. Άλλες χώρες του συνασπισμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Στο πλαίσιο της αποστολής, τα στρατιωτικά πλοία θα τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο στην περιοχή, ώστε να παρέχουν ομπρέλα προστασίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπορικά πλοία, δήλωσε στο Associated Press στρατιωτικός που σχετίζεται με την αποστολή.

Οι επιθέσεις έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες να διακόψουν τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μεταξύ των οποίων η BP, η ελβετική MSC, η γαλλική CMA CGM, η δανική Maersk, η γερμανική Hapag-Lloyd και η OOCL, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των ναύλων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και ταξιδεύουν γύρω από την Αφρική για να φτάσουν στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό προσθέτει έως και 14 ημέρες στο ταξίδι, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων και αυξάνοντας τις δαπάνες που σχετίζονται με τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Η παγκόσμια βιομηχανία δεξαμενόπλοιων πετρελαίου έχει επιλέξει -ως επί το πλείστον- τη μεγαλύτερη διαδρομή, από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, για τη μεταφορά φορτίων από τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα προς την Ευρώπη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τις τιμές των ναύλων σε αύξηση πάνω από 10% βραχυπρόθεσμα και ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

Το πρόσθετο ασφάλιστρο πολεμικού κινδύνου για τη διέλευση από τον Κόλπο του Άντεν έχει, επίσης, αυξηθεί 6-10 φορές τους τελευταίους δύο μήνες.

#Ερυθρά_Θάλασσα #Χούθι #εμπορικά_πλοία #ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ_ΠΛΟΙΩΝ #tankers
Keywords
Αναζητήσεις
erythra-thalassa-diethnis-symmachia-gia-tin-prostasia-ton-eborikon-ploion.htm
Τυχαία Θέματα
Ερυθρά Θάλασσα, Διεθνής,erythra thalassa, diethnis