Έρευνα διανέοσις: Οι απόψεις των Ελλήνων για εμβόλια και πανδημία

Αυξημένη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας καταγράφει έρευνα τις "Διανέοσις", η οποία πάντως, δείχνει πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως "τα χειρότερα πέρασαν". Θετικό σημάδι είναι επίσης ότι η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει θετικά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Υπάρχουν βέβαια και οι αρνητές, που δεν είναι λίγοι.

Καταρχάς να σημειώσουμε πως τα ευρήματα της διανέοσις δείχνουν "μοιρασμένες" απόψεις, σχετικά με την αντίληψη των πολιτών για τη γενικότερη πορεία της χώρας.

Επίσης, διχασμένο είναι το κοινό

και για τη διαχείριση της πανδημίας, αν και αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι αρνητικές γνώμες.

Όσο για τα συναισθήματα των πολιτών είναι κυρίως αρνητικά με την πλειοψηφία να νιώθει αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγχος.

Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως "Τα δύσκολα έχουν περάσει". Υπάρχει βέβαια κι ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 36.2% που βλέπει ακόμα χειρότερες μέρες σχετικά με την πανδημία.

Όπως είναι φυσικό η καθημερινότητα των πολιτών έχει αλλάξει σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας

Στο κεφάλαιο "εμβόλια" οι Έλληνες πολίτες φαίνεται να τα εμπιστεύονται, αν και όχι απόλυτα.

Βέβαια σχεδόν το 20% θεωρεί τον κορονοϊό "μια απλή ασθένεια" και αυτό θα φανεί και στα νούμερα που θα δούμε παρακάτω για τους εμβολιασμούς.

Αρχικά, να σημειώσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί την ανακάλυψη των εμβολίων θετική εξέλιξη.

Επίσης, φαίνεται πως και η σειρά με την οποία έχει επιλέξει να κάνει το κράτος τους εμβολιασμούς στους πολίτες (υγειονομικοί, ηλικιωμένοι ευπαθείς ομάδες), βρίσκει σύμφωνο τον περισσότερο κόσμο.

Ικανοποιημένη είναι επίσης η πλειοψηφία του κόσμου με το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι βέβαια πόσοι σκοπεύουν να εμβολιαστούν με τους θετικούς να βρίσκονται συνολικά κοντά στο 70%. Υπάρχει βέβαια και ένα ξεκάθαρο 10% που δεν θέλει να εμβολιαστεί και ένα αντίστοιχο ποσοστό που "το σκέφτεται".

Βέβαια, και οι θετικοί στον εμβολιασμό δεν βιάζονται και δηλώνουν πως απλώς περιμένουν τη σειρά τους.

Όσο για τους αρνητές των εμβολίων έχουν αρκετές δικαιολογίες. Η βασικότερη είναι πως φοβούνται τις παρενέργειες. Δεύτερη πιο δημοφιλής δικαιολογία είναι ότι δεν πιστεύουν πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, ενώ υπάρχουν φυσικά και αυτοί που πιστεύουν ότι επειδή δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν έχουν λόγο να εμβολιαστούν.

Θετικές γνώμες, αλλά όχι συντριπτικά υπέρ έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όσο για το κρίσιμο ερώτημα του "πότε θα τελειώσει όλο αυτό", οι περισσότεροι Έλληνες εκτιμούν πως αυτό δεν θα συμβεί εντός του 2021.

διαΝΕΟσιςέρευναΈλληνεςΕΛΛΑΔΑεμβόλια
Keywords
Τυχαία Θέματα