Επιστολή-έκκληση στον ΟΗΕ για την «απελευθέρωση» των ναυτικών στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 30 ναυτιλιακοί οργανισμοί και εταιρείες ζητούν από τον ΟΗΕ να βάλει ως προτεραιότητα τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτικών και των πλοίων που παραμένουν σε ουκρανικά ύδατα.

Την ίδια στιγμή που σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταγράφονται 331 ναυτικοί και 62 πλοία «παγιδευμένοι» στα λιμάνια της Ουκρανίας.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, 32 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων και ο ICS

(Διεθνές Επιμελητήριο της Ναυτιλίας), η ECSA (Διεθνής Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών), η BIMCO, όπως και άλλοι οργανισμοί και πλοιοκτήτες, ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν τη «διπλωματική τους επιρροή, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα άμεσα».

«Οι ναυτικοί μας είναι η καρδιά της βιομηχανίας μας και δεν μπορούν να ξεχαστούν. Εδώ και 12 μήνες έχουν εμπλακεί σε μία κρίσιμη κατάσταση που δεν περνάει από το χέρι τους να την επιλύσουν.

Δεν μπορούν να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, εν ώρα εργασίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες αναγνώρισαν τη συμμετοχή του ΟΗΕ στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που επέτρεψε την ασφαλή διέλευση των αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία, αλλά τόνισαν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ζωής αθώων ναυτικών».

H επιστολή καταλήγει ως εξής: «Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Χωρίς τους ναυτικούς μας η μετακίνηση σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια δεν θα ήταν εφικτή.

Αν και υπάρχουν προκλήσεις από το να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία τους, πρέπει ωστόσο να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Διαφορετικά, διακινδυνεύουμε τις ζωές των ναυτικών μας και αυτό είναι ανεπίτρεπτο».

ναυτικοίΠλοίαΟΗΕΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΙΤΗΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα