Επιμένει η Λαγκάρντ για τα επιτόκια: Θα παραμείνουν υψηλά

Τη θέση της ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για όσο χρειαστεί επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δίνοντας «σήμα» για συνέχεια της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Αντιμετωπίσαμε

μια σειρά από επικαλυπτόμενα σοκ προσφοράς και ζήτησης που δημιούργησαν ένα σύνθετο και ταχέως μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό τοπίο. Και ως αποτέλεσμα, είδαμε μια μετατόπιση στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Εκεί που κάποτε οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες ήταν αντιμέτωπες με την υπέρβαση του κατώτερου ορίου των επιτοκίων, το τελευταίο διάστημα όμως έχουν αποδυθεί στον ταχύτερο κύκλο αύξησης επιτοκίων που έχει καταγραφεί ποτέ», ανέφερε κατά την ομιλία της.

Όπως είπε, «η χάραξη πολιτικής, από τη φύση της, λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, λαμβάνοντας αποφάσεις με βάση την καλύτερη δυνατή ανάλυση και τα διαθέσιμα δεδομένα. Ωστόσο, ακριβώς όταν συμβαίνουν ραγδαίες μεταβολές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, αποκαλύπτονται ξαφνικά και παραβλέψεις ή κενά που προϋπήρχαν».

Πλαίσιο πολιτικής που είναι ανθεκτικό στην πολυπλοκότητα

«Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της αντίδρασης στην πανδημία ήταν η ευθυγράμμιση μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία οδήγησε σε μια απροσδόκητα ισχυρή ανάκαμψη. Και αυτή η ισχυρή ανάκαμψη – και η συνακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού – συνοδεύτηκε από παγκόσμια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με πρωτοφανή συγχρονισμό».

Όπως είπε, η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει το πλαίσιο πολιτικής της ώστε να είναι ανθεκτικό στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα αυτού του τοπίου και έχει εξαρτήσει τις μελλοντικές της αποφάσεις από τρία κριτήρια: τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του τρέχοντος πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Αυτό το πλαίσιο μας βοήθησε να χαράξουμε μια πορεία σύσφιξης που ξεκίνησε απότομα και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε σε έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό. Τώρα, με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», κατέληξε η Λαγκάρντ.

Κριστίν Λαγκάρντεπιτόκιακόστος δανεισμού
Keywords
Αναζητήσεις
epimenei-i-lagkarnt-gia-ta-epitokia-tha-parameinoun-se-ypsila-epipeda.htm
Τυχαία Θέματα