Επικυρώθηκε η υποψηφιότητα του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) της Ρωσίας καταχώρισε τη Δευτέρα (29/1) επισήμως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αφού η εκστρατεία του υπέβαλε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του για επανεκλογή.

Οι εκλογικές αρχές δήλωσαν ότι η εκστρατεία του Πούτιν κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 315.000 υπογραφές από πολίτες σε όλη τη χώρα, ενώ ακύρωσε μόνο το 0,15% των επικυρώσεων λόγω διαφόρων λαθών.

Σύμφωνα με τους ρωσικούς εκλογικούς νόμους, ένας υποψήφιος πρόεδρος που σκοπεύει να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 μοναδικές υπογραφές που να υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

«Η απόφαση ήταν ομόφωνη», δήλωσε η επικεφαλής της ΚΕΕ Έλλα Παμφίλοβα σχετικά με την ανακοίνωση της Δευτέρας για την καταχώριση της υποψηφιότητας του Πούτιν.

Ο Πούτιν είναι ο τέταρτος υποψήφιος πρόεδρος που λαμβάνει επίσημη έγκριση από τη ΚΕΕ για να κατέβει στις επερχόμενες εκλογές, μια κούρσα που είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.

Με τον Ρώσο ηγέτη αναμετρώνται υποψήφιοι από το ακροδεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το κόμμα Νέος Λαός, τα οποία έχουν όλα εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν υπογραφές υποστήριξης.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν η ΚΕΕ θα εγκρίνει την υποψηφιότητα του υποψήφιου για την προεδρία Μπόρις Ναντέζντιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 100.000 υπογραφές για τους υποψηφίους που προέρχονται από κόμματα που δεν έχουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο Ναντέζντιν, ο οποίος ελπίζει να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος από το κόμμα «Πρωτοβουλία Πολιτών», έχει γνωρίσει μεγάλη υποστήριξη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς μεγάλες ουρές Ρώσων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σχηματίστηκαν στα γραφεία της εκστρατείας του για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Να σημειωθεί, πως η προθεσμία για την υποβολή των υπογραφών στο CEC λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Τέλος, σύμφωνα με το The Moscow Times οι εβδομάδες από τότε που ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει μια πέμπτη θητεία στο αξίωμα, ανεξάρτητοι παρατηρητές σημείωσαν παραβιάσεις τόσο στην αυτοανακήρυξή του ως υποψηφίου όσο και στη συλλογή των υπογραφών που απαιτούνται για να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο.

#Πουτιν #Μάρτιος #προεδρικές_εκλογές #υποψηφιότητα #Κοινοβούλιο
Keywords
Αναζητήσεις
epikyrothike-i-ypopsifiotita-tou-poutin-stis-proedrikes-ekloges-tou-martiou.htm
Τυχαία Θέματα