Επικριτής Bitcoin: Κάθε συναλλαγή χρησιμοποιεί νερό που γεμίζει… πισίνα

Ο σταθερός… επικριτής του Bitcoin Alex De Vries είπε ότι κάθε συναλλαγή στο δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί πάνω από 16.000 λίτρα νερού, αρκετά για να γεμίσουν μια μικρή πισίνα.

Ο De Vries δημοσίευσε μια ερευνητική εργασία, υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός συστημάτων ψύξης που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος και η κατανάλωση νερού για τις πηγές ενέργειας της εξόρυξης ευθύνονται για αυτή τη μαζική κατανάλωση.

Τα ευρήματα απηχούν τις προηγούμενες επικρίσεις του De Vries για το Bitcoin, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

για την εξόρυξη Βitcoin. Ο ιστότοπος τεχνολογικής έρευνας, Digiconomist, που του ανήκει, διατηρεί, για παράδειγμα, ένα αρχείο καταγραφής του αποτυπώματος κάθε συναλλαγής Bitcoin, τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με «808.554 συναλλαγές Visa ή 60.802 ώρες παρακολούθησης YouTube».

Ωστόσο, η εγκυρότητα του υπολογισμού του ενεργειακού κόστους ανά συναλλαγή Βitcoin έχει επικριθεί ότι έχει ελάχιστη συνάφεια αν δεν εξεταστεί και το γενικότερο πλαίσιο. Το Κέντρο Εναλλακτικών Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, για παράδειγμα, επεσήμανε ότι «η απόδοση των συναλλαγών είναι ανεξάρτητη από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου. Η προσθήκη περισσότερου εξοπλισμού εξόρυξης και συνεπώς η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έχει αντίκτυπο στον αριθμό των επεξεργασμένων συναλλαγών».

Επισφαλής εκτίμηση

Το όνομα του Digiconomist είχε επίσης εμπλακεί σε μια πρόβλεψη του 2017 ότι η εξόρυξη Bitcoin θα χρειαζόταν κατανάλωση ενέργειας που θα αντιστοιχούσε σε ολόκληρη την κατανάλωση ενέργειας σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2020, μια εκτίμηση που έπεσε σε παρόμοια παγίδα προβλέψεων με αυτή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σχετικά με το Διαδίκτυο και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τελευταία εκτίμηση του De Vries για το Bitcoin δέχτηκε κριτική από τον Daniel Batten, ιδρυτή της CH4-Capital, μιας startup που στοχεύει να αφαιρέσει το μεθάνιο από την ατμόσφαιρα, ένα πρότζεκτ στο οποίο πιστεύει ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο η εξόρυξη Βitcoin.

«Ο De Vries έχει ιστορία στο να κάνει προβλέψεις που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ανακριβείς», ανάρτησε ο Batten στο X. «Αντί να αναγνωρίσει το λάθος και να προχωρήσει, ο De Vries έχει απλώς στρέψει την επίθεσή του σε άλλους τομείς», συνέχισε ο Batten.

«Τώρα που είναι σαφές ότι η κύρια πηγή ενέργειας του Bitcoin δεν είναι ο άνθρακας (όπως είχε ψευδώς ισχυριστεί ο De Vries) αλλά η υδροηλεκτρική ενέργεια, το Bitcoin ξαφνικά είναι κακό γιατί χρησιμοποιεί υπερβολικά πολύ νερό», συμπλήρωσε.

Και εξήγησε μεταξύ άλλων: «Ο ισχυρισμός περί (υπερβολικής) χρήσης νερού είναι γελοίος για 2 απλούς λόγους. Πρώτον, η χρήση νερού ανά συναλλαγή είναι τόσο ψευδής μέτρηση όσο η "χρήση ενέργειας ανά συναλλαγή". Η χρήση ενέργειας (και νερού) από το Bitcoin δεν προέρχεται από συναλλαγές, προέρχεται από εταιρείες εξόρυξης που παράγουν Bitcoin.

Δεύτερον, το Bitcoin χρησιμοποιεί κυρίως λανθάνουσα και χαμένη υδροηλεκτρική ενέργεια που διαφορετικά κανένας άλλος χρήστης δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει».

#Bitcoin #κρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
epikritis-bitcoin-kathe-synallagi-chrisimopoiei-nero-pou-gemizei-pisina.htm
Τυχαία Θέματα