Χρηματιστήριο: Έπιασε τις 1.100 μονάδες στο άνοιγμα-Πιέσεις λόγω πληθωρισμού

Αρνητικά κινείται εδώ και λίγη ώρα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος στο άνοιγμα έπιασε τις 1100 μονάδες, ωστόσο, η ανακοίνωση του πληθωρισμού για το μήνα Ιανουάριο έχει δημιουργήσει πίεση ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό εδώ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 13:30 της Τετάρτης (15/2) ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -0,88% και στις 1084.35 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 54,31 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κατεβαίνει κατά -0.90% στις 2628.96 μονάδες και τέλος

ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει επίσης κάθοδο -1,25% στις 841.91 μονάδες.

Παρά τις μεγάλες πιέσεις από τους αγοραστές, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να κλείσει τη χθεσινή συνεδρίαση «στο πράσινο», επεκτείνοντας τα κέρδη που έχουν καταγραφεί μέσα στο 2023 στο 17,5%.

Συντηρείται και σήμερα η αισιοδοξία των επενδυτών, καθώς τα μηνύματα από την ελληνική οικονομία είναι άκρως ενθαρρυντικά. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο 2022, που «εκτινάχθηκε» στα 461,2 δισ. ευρώ.

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα συνεχίζονται από τις εισηγμένες εταιρείες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την COCA-COLA HBC, της οποίας τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,2%, ενώ παραμένει η προσοχή και στα επερχόμενα επιχειρηματικά deals.

Ξεχωρίζει για ακόμα μία συνεδρίαση η μετοχή της MIG και σημειώνονται συστηματικές αγορές πάνω από την τιμή δημόσιας πρότασης της Πειραιώς, που φτάνει τα 0,217 ευρώ.

Η χθεσινή ανακοίνωση για τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βέβαια, «έσβησε εν μέρει τα χαμόγελα», καθώς όλα δείχνουν ότι θα έχουμε νέες αυξήσεις επιτοκίων (βρίσκονται στο 4,5-4,75 επί του παρόντος).

Ωστόσο, σημαντική επίδραση εντός της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είχε και η ανακοίνωση για τον ελληνικό πληθωρισμό, που ανέρχεται στο 7% για τον Ιανουάριο, με τα τρόφιμα και τις μεταφορές να βρίσκονται σε διψήφιο αριθμό και τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις συγκεκριμένων μετοχών.

Η μεταβλητότητα πάντως αναμένεται να παραμείνει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Όπως ήταν επακόλουθο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «πλήγωσαν» τη Wall Street, που έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση «στο κόκκινο», ενώ αντίστοιχη εικόνα με τις ίδιες αιτίες είχαμε και στους κυριότερους δείκτες των Χρηματιστηρίων Ασίας και Ωκεανίας σήμερα το πρωί.

Τέλος, επί του παρόντος στις ευρωαγορές, οι κυριότεροι δείκτες κινούνται ήπια ανοδικά.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνμετοχέςΓενικός ΔείκτηςMIG
Keywords
Τυχαία Θέματα