Επανέρχεται ο προσωπικός γιατρός: Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

15:02 6/3/2024 - Πηγή: Reporter

Τις αλλαγές που δρομολογούνται προκειμένου να λειτουργήσει ο προσωπικός γιατρός παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για τη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αυτήν τη στιγμή, έχουμε περίπου 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, 2.215 γιατρούς του δημόσιου τομέα και 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα. Για να λειτουργήσει ο θεσμός, χρειαζόμαστε ακόμη 1.379 γιατρούς. Το 60% λείπει από την Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Έχουν καταγραφεί οι ελλείψεις και ανά Δήμο, οπότε θα ανοίξουν αντίστοιχες θέσεις.

Στις βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι πως, πλέον, ο πολίτης, εκτός από τους γιατρούς του δημοσίου, τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τους αγροτικούς γιατρούς, που είναι δωρεάν, θα μπορεί να επιλέγει τον δικό του ιδιώτη γιατρό ως προσωπικό, τον οποίο όμως θα πληρώνει από την τσέπη του.

Για όλους τους γιατρούς που θα λειτουργούν ως προσωπικοί, θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης που θα πρέπει να ακολουθούν, όπως για παράδειγμα να παραπέμπουν τις γυναίκες για μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ, να ελέγχουν και να καταχωρούν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, να παρακολουθούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, να ελέγχουν τους δείκτες παχυσαρκίας και άλλα.

Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι μόνο γενικοί γιατροί και παθολόγοι.

Επίσης, για πρώτη φορά στη Ελλάδα, δημιουργούνται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, στα οποία οι πολίτες θα έχουν μια διαφορετική εμπειρία, όσον αφορά την Πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ακόμη, προωθούνται 1.375 προσλήψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τέλος, θα δίνεται μπόνους 30.000 ευρώ το έτος σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας και της γενικής ιατρικής. Η Ελλάδα έχει ποσοστό μόλις 6% παθολόγων και γενικών γιατρών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 26%.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι θέσεις γιατρών ανά Δήμο να ανοίξουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μέχρι το τέλος του χρόνου, να λειτουργήσει πλήρως ο θεσμός.

#Γεωργιάδης #Αγαπηδάκη #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΥΓΕΙΑΣ #αναπληρώτρια_υπουργός_Υγείας #πρωτοβάθμια_φροντίδα_υγείας #ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ_ΓΙΑΤΡΟΣ #ΑΛΛΑΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανέρχεται, Γεωργιάδης,epanerchetai, georgiadis