Ενστερνίζεται τις διεθνείς ανησυχίες το Χρηματιστήριο Αθηνών

12:26 6/2/2023 - Πηγή: Reporter

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινά την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά το θετικό ξεκίνημα στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης γύρισε γρήγορα αρνητικά και λίγο μετά τις 12 υποχωρεί κατά 0,47% στις 1028,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE βρίσκεται στο -0,09% και στις 2512,19 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης στο 0,29% και στις 796,17 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις αυξομειώσεις

των διεθνών δεικτών, αφού στο επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών βρίσκονται οι αυξήσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed και ΕΚΤ.

Βέβαια οι μεταβολές στο πρόσημο είναι οριακές από το άνοιγμα της συνεδρίασης το πρωί και όπως έχει ξαναγίνει πολλές φορές μέσα στο 2023, ο Γενικός Δείκτης έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά τελικά κλείνει με κέρδη.

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι και την Παρασκευή (3/2) το Χ.Α μετρούσε κέρδη 11,15% εντός του 2023, με ελάχιστες αρνητικές συνεδριάσεις.

Άλλωστε τα μηνύματα από την οικονομική πορεία της χώρας είναι θετικά, μετά την αναβάθμιση από τον Fitch, την πτώση του πληθωρισμού, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals με ξένους επενδυτές.

Ωστόσο μπαίνουμε σε μία διαφορετική εβδομάδα και χρειάζεται να δούμε το πως θα επηρεαστεί από εδώ και πέρα μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών το επενδυτικό κλίμα, αλλά και το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του Χρηματιστηρίου, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές και σε ένα ενδεχόμενο ασταθές σκηνικό.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή μπορεί να καταγράφηκαν απώλειες, ωστόσο ο Nasdaq συνέχισε το ανοδικό του σερί. Από την άλλη στο κλείσιμο των ασιατικών αγορών σήμερα το πρωί μετρήθηκαν επίσης απώλειες κυρίως λόγω των αποφάσεων της Fed αλλά και της πτώσης των μετοχών του Adani Group.

Tέλος στο σημερινό άνοιγμα των ευρωαγορών, κυριαρχούν επίσης τα αρνητικά πρόσημα λόγω των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, η ALPHA BANK βρίσκεται στο +0,16%, η ΕΤΕ (+0,32), η EUROBANK (+0,72%), και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,29%).

Κέρδη καταγράφουν επίσης οι μετοχές της ΔΕΗ (+0.80%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1.61%), του JUMBO (+0.54%), του ΟΛΘ (+1.71%), και της ΡΕΒΟΙΛ (+2.31%).

Στον αντίποδα απώλειες σημειώνουν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0.50%), η ΕΥΔΑΠ (-0.83%), η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (-1.23%), ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0.75%), και τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (-0.46%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα