ΕΛΣΤΑΤ: 1/4 δεν έλαβε την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 2022

Σε έκθεσή της η ΕΛΣΤΑΤ, με θέμα την κατάσταση της υγείας, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, αλλά και παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία για το 2021, καταγράφει ανησυχητικά αποτελέσματα, τόσο για την πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και για την υγεία τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, ποσοστό 19,9% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έλαβε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, κάθε φορά που χρειάστηκε. Το ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται στο 11,6%

Οι

λόγοι που αναφέρθηκαν ως κύριοι για τη μη ικανοποίηση της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης ή θεραπείας, από τον πληθυσμό που χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία και δεν την έλαβε (24,3%) παρουσιάζονται στο Γράφημα 10 που ακολουθεί:

Για περίπου 7 στους 10 (66,8%) ο κύριος λόγος ήταν οικονομικός.

Aναφορικά με τη γενική κατάσταση της υγείας, το 7,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 15,4% μέτρια, ενώ το 77,2% πολύ καλή ή καλή υγεία.

Το 24,9% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου 3 στις 10 γυναίκες (27,0%) και 2 στους 10 άνδρες (22,6%). Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Διαχρονικά, ο δείκτης παρουσιάζεται στο Γράφημα 2 που ακολουθεί:

Yπέρβαροι και παχύσαρκοι οι περισσότεροι Έλληνες/Ελληνίδες

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) θεωρείται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τη μέτρηση της παχυσαρκίας του πληθυσμού. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του και υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω:

1,1% είναι ελλιποβαρείς (ΔΜΣ < 18,5)44,1% είναι φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ: 18,5 – 24,9)42,7% είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ: 25 – 29,9),12,2% είναι παχύσαρκοι (ΔΜΣ ≥ 30).

Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

ιατροφαρμακευτική περίθαλψηΕΛΣΤΑΤygeia-elstat.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα