Ελληνική «απόβαση» στη Σερβία - Ποιες επιχειρήσεις πάνε Βελιγράδι

Με «αιχμή» τους κλάδους της ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών βρίσκεται στο Βελιγράδι για εμπορικές διαπραγματεύσεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη, εν όψει της διεθνούς έκθεσης EXPO 2027 και των μεγάλων έργων που προγραμματίζονται στη Σερβία τα επόμενα χρόνια.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος

και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Στην επιχειρηματική αποστολή, προτεραιότητα έχει ο κλάδος των κατασκευών, στον οποίο οι ελληνικές εταιρείες κατέχουν μεγάλη τεχνογνωσία, μακρά εμπειρία -όχι μόνο στην ανέγερση κτιρίων, αλλά και σε έργα υποδομών, ενέργειας, διαχείρισης ακινήτων- και, επιπλέον, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης.

Συνολικά στο επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 50 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 35 ελληνικές επιχειρήσεις και ομίλους που θα έχουν συναντήσεις με Σέρβους επιχειρηματίες (B2B) και με μέλη της σερβικής κυβέρνησης (B2G).

Μεταξύ αυτών οι όμιλοι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μytilineos, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Copelouzos, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, και WHITESTONE.

Από τις τράπεζες το παρών δίνουν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, αλλά και η Optima Bank. Από τον κλάδο real estate συμμετέχουν οι Lamda Development, Dimand, Grivalia και Reds.

Στην αποστολή συμμετέχουν και άλλες επιχειρήσεις που έχουν ήδη παρουσία στη Σερβία όπως οι HELLENiQ ENERGY, Alumil, Isomat, Kleemann, Aluminco, Elvial, Ekan-Polygreen, Intracom-Telecom, Lampsa Hellenic Hotels, Hyatt Regency Belgrade, Metropol Palace Hotel - Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

Δεύτερος προορισμός εξωστρέφειας το Βελιγράδι

Τις εργασίες του φόρουμ θα ανοίξουν με ομιλίες τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις των νέων projects από μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Σερβίας και έπονται συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων επιχειρηματιών που έχουν κλειστεί μέσω του Enterprise Greece και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σερβίας προκειμένου να αναζητηθούν πλαίσια συνεργασίας.

Το Βελιγράδι αποτελεί τον δεύτερο προορισμό εξωστρέφειας για το 2024, μετά από την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκογιάννης, «η εν λόγω δράση της οικονομικής διπλωματίας υπηρετεί πολλαπλά τους εθνικούς μας στόχους καθώς:

α) ενδυναμώνει τη διαχρονικά ισχυρή φιλία που συνδέει την Ελλάδα και τη Σερβία

β) προωθεί την εθνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, φιλική προς τους επενδυτές και το περιβάλλον

γ) εδραιώνει το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού και ψηφιακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς όφελος όλης της περιοχής.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή των δράσεων της Οικονομικής Διπλωματίας για το 2024», τονίζει.

Στον τομέα των μεταφορών, «η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και το Βελιγράδι αποτελεί μεγάλη σημασίας έργο για την περιφερειακή συνδεσιμότητα και τις μεταφορές», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε το Σάββατο με τον Σέρβο ομόλογό του Γκόραν Βέσιτς. Όσο για την ενέργεια, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων εξετάζεται να επεκταθεί, σε δεύτερη φάση, προς τη Σερβία.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία

Η δυναμική της ελληνοσερβικής πολιτικής συνεργασίας αντικατοπτρίζεται και στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ενώ υφίστανται σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών αυτών σχέσεων. Βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Σερβία.

Οι κυριότεροι τομείς δραστηριοποίησης των Ελλήνων επενδυτών είναι ο ευρύτερος τομέας των κατασκευών και των δομικών υλικών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες, η παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κλπ.

Στην αγορά της Σερβίας εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 150 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζομένους. Οι συνολικές άμεσες ελληνικές επενδύσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, το δε σύνολο άμεσων και έμμεσων επενδύσεων υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των κυριότερων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Σερβία περιλαμβάνονται οι: ΕΚΟ, Alumil, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Βερόπουλος, Ιntracom, Inos Balkan, Eurobank EFG, η Chipita, Terna, Lamda Development, Aktor, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλος Δασκαλαντωνάκη, Όμιλος Λασκαρίδη, Isomat, Kleeman, ΕΛΒΙΑΛ, Πλαστικά Θράκης κλπ.

Το εμπορικό «αποτύπωμα»

Σύμφωνα με τα τελευταία ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος του διμερούς εμπορίου το 2022 ήταν 751,1 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ήταν 455,5 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές 295,6 εκατ. ευρώ. Κατά το εννεάμηνο του 2023, καταγράφεται ελαφρά κάμψη της αξίας του διμερούς εμπορίου, ιδίως ως προς τις ελληνικές εξαγωγές.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2023 ο όγκος του εμπορίου ήταν 540 εκατ. ευρώ (-5,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), οι εξαγωγές 310,7 εκατ. ευρώ (-10 εκατ. ευρώ) ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2%, φθάνοντας τα 229,3 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 81,4 εκατ. ευρώ έναντι 120,6 εκατ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022.

Αριστοτέλης Παππάς

#EXPO_2027 #Κυριάκος_Μητσοτάκης #Ενέργεια #ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ #ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ #ΤΡΑΠΕΖΕΣ #εξωστρέφεια_ελληνικής_οικονομίας
Keywords
Τυχαία Θέματα