Ελλάκτωρ: Οι επιχειρηματικές εξελίξεις ανά κλάδο και τα επόμενα «βήματα»

Η ενίσχυση των επενδύσεων στον κλάδο των παραχωρήσεων και των έργων ΣΔΙΤ, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανάπτυξης ακινήτων αποτελεί τον βασικό στόχο της Ελλάκτωρ για τα επόμενα χρόνια, με τον όμιλο να επικεντρώνεται στην κερδοφόρο ανάπτυξη των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του, με έμφαση στη δημιουργία προβλέψιμων ταμειακών ροών και την παραγωγή αξίας για τους μετόχους του.

Αναφορικά με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάκτωρ, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023

διαμορφώθηκαν σε €440,8 εκατ., εκ των οποίων τα €185,8 εκατ. αφορούν συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου, έναντι €479,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο 2022, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 8,1% ή €38,6 εκατ.

Το EBITDA του ομίλου ανήλθε σε €84,6 εκατ., εκ των οποίων τα €94,2 εκατ. αφορούν συνεχιζόμενες δραστηριότητες, έναντι €116,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση κατά 27,4% ή €31,9 εκατ. λόγω της διαδικασίας διάσπασης και εισφοράς του κλάδου ΑΠΕ. Ωστόσο, επηρεάστηκε θετικά από τη βελτίωση της απόδοσης του κλάδου των παραχωρήσεων που ενίσχυσε το συνολικό EBITDA κατά €16,3 εκατ., σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα μετά από φόρους αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη €12,9 εκατ., εκ των οποίων κέρδη €32,1 εκατ. αφορούν σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες, έναντι κερδών μετά από φόρους €12,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (αύξηση 3,9%).

Η πώληση της Άκτωρ και το Smart Park

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το α’ εξάμηνο για τον όμιλο Ελλάκτωρ, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου υπεγράφη συμφωνία με την Intrakat για την πώληση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ ΑΤΕ, μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η ολοκλήρωσή της αναμένεται έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα εισπραχθεί συνολικό ποσό €214 εκατ., εκ των οποίων το ποσό των €100 εκατ. θα εισπραχθεί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ το ποσό των €114 εκατ. θα καταβληθεί σταδιακά εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση. Λόγω της συγκεκριμένης συναλλαγής, οι δραστηριότητες του κλάδου κατασκευής του ομίλου παρουσιάζονται ως διακοπείσες δραστηριότητες.

Παράλληλα η REDS, θυγατρική της Ελλάκτωρ, βρίσκεται σε προχωρημένες, αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Trade Estates του ομίλου Fourlis για την πώληση του 100% των μετοχών της Γυαλού Εμπορική ΜΑΕ, που έχει στην ιδιοκτησία της το εμπορικό πάρκο Smart Park, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Ο καθορισμός του τιμήματος τελεί υπό όρους, παραδοχές και προϋποθέσεις, οι οποίες ομοίως τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Σχετικά με την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) από τρία συναρμόδια υπουργεία έως το τέλος του έτους και μετά από άλλους τρεις μήνες (έξι συνολικά) προβλέπεται να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο.

Προ των πυλών το μέρισμα

Η ολοκλήρωση των πωλήσεων της Άκτωρ και του Smart Park αναμένεται να τονώσει την κερδοφορία του ομίλου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο CEO της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (18/9) ενημέρωσης των αναλυτών πως ο όμιλος είναι έτοιμος να επιβραβεύσει τους μετόχους του. Τόνισε πως η εταιρεία διαθέτει μεγάλη ρευστότητα (ίδια κεφάλαια 840 εκατ. ευρώ και καθαρή ρευστότητα 180 εκατ. ευρώ) και ότι μέσα στο έτος θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική επιβράβευσης των μετόχων, από το 2024.

«Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στην πρότασή μας. Θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε επόμενη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στο τέλος της χρονιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουλούτας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πέρα από τις δύο προαναγγελθείσες συναλλαγές (Άκτωρ, Smart Park), δεν υπάρχει σχεδιασμός για την πώληση κάποιου άλλου asset του ομίλου το β’ εξάμηνο του 2023.

Όσο για τον κλάδο του real estate, που είναι ο δεύτερος πιο κερδοφόρος, ο κ. Μπουλούτας είπε ότι τα κέρδη τριπλασιάστηκαν κυρίως λόγω των πωλήσεων δύο οικοπέδων στη Ρουμανία. Η συνολική τιμή πώλησης ανήλθε στα 18,8 εκατ. ευρώ και οι αγοραπωλησία έγινε τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023.

Ο κ. Μπουλούτας αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χερσόνησος – Ηράκλειο, που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης. Άκτωρ Παραχωρήσεις (50%) και Mytilineos (50%) έχουν υποβάλει μαζί προσφορά και εκτιμάται πως οι προσφορές θα ανοίξουν στο τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο CEO της Ελλάκτωρ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στον διαγωνισμό.

Το υψηλό ανεκτέλεστο των κατασκευών

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άκτωρ και των θυγατρικών της ανήλθε σε €2,2 δισ. στο τέλος του α’ εξαμήνου. Επίσης έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους €415 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν, ανεβάζοντας σήμερα το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Άκτωρ και των θυγατρικών της στα €2,6 δισ. Συνολικά, η Άκτωρ συμμετέχει ενεργά σε διαγωνισμούς για έργα αξίας €12 δισ. σε διάφορα στάδια.

Κατά το α’ εξάμηνο του 2023 υπεγράφησαν νέες συμβάσεις ποσού €263 εκατ. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ επιπλέον συμβάσεις ποσού €20 εκατ. έχουν υπογραφεί μετά την 30ή Ιουνίου. Οι σημαντικότερες συμβάσεις που υπεγράφησαν εντός του 2023, περιγράφονται κατωτέρω με τα αναλογούντα ποσά στη συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της, και αφορούν στην:

-Μελέτη, κατασκευή του οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αξίας, €122,9 εκατ.

-Μελέτη, κατασκευή του τμήματος Χερσόνησος - Νεάπολη (ΒΟΑΚ) αξίας, €48 εκατ.

-Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αξίας €29 εκατ.

-Προμήθεια τροχαίου υλικού για το Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκτασή του προς Καλαμαριά αξίας €25,9 εκατ.

Επιπρόσθετα η Άκτωρ και οι θυγατρικές της έχουν ανακηρυχθεί μειοδότες σε έργα συνολικής αξίας €415 εκατ. Τα κυριότερα είναι τα εξής:

-Ολοκλήρωση Λ. Κύμης στο Τμήμα «Αττική Οδός (Α/Κ Κύμης) έως Εθνική Οδός Α/Κ Καλυφτάκη» αξίας €103,3 εκατ.

-Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικό – Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου και Δημόσιων χώρων αξίας €85 εκατ.

-Κατασκευή Φράγματος Τσικνιά στο νομό Λέσβου αξίας €82,6 εκατ.

-Κατασκευή Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης Σ.Η.Θ.Υ.Α. αξίας €41,2 εκατ.

«Λαμπρό» το μέλλον των παραχωρήσεων

Η Ελλάκτωρ «ποντάρει» στον τομέα των παραχωρήσεων, από τη στιγμή μάλιστα που αποδεικνύεται ο πιο κερδοφόρος. Όπως αναφέρει ο όμιλος στην οικονομική του έκθεση, υπάρχουν σημαντικές ανάγκες νέων έργων υποδομών στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή μέσω παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, ιδιαίτερα λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων οικονομικών πόρων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχειρηματικό σχέδιο της Άκτωρ Παραχωρήσεις, με κύριο γνώμονα τις συνέργειες με τις λοιπές δραστηριότητες του ομίλου, επικεντρώνεται σε:

-Συμμετοχή σε νέα έργα που πραγματοποιούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης.

-Επεκτάσεις και ενέργειες αύξησης της αποδοτικότητας των έργων της.

-Διεύρυνση συμμετοχών της μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

Πέραν των ανωτέρω έργων, άλλα υπό δημοπράτηση έργα στα οποία επικεντρώνεται η Άκτωρ Παραχωρήσεις περιλαμβάνουν:

-Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση, μέσω ΣΔΙΤ, των έργων: α) «Μόνιμη Υποθαλάσσια Ζεύξη Νήσου Σαλαμίνας».

-Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση, μέσω ΣΔΙΤ, των έργων: Σχολικών Μονάδων και Πάρκου του Δήμου Χανίων.

Άλλα μελλοντικά έργα παραχώρησης στα οποία στοχεύει επίσης η Άκτωρ Παραχωρήσεις περιλαμβάνουν:

-Έργα ΣΔΙΤ κατασκευής φράγματος, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων, σχολικών μονάδων, δικαστικών μεγάρων, φοιτητικών εστιών, οδοφωτισμού, οδικών αξόνων και διαχείρισης απορριμμάτων.

-Έργα επεκτάσεων υφιστάμενων έργων παραχώρησης.

Τέλος, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες διαφαίνεται να υπάρχουν στη δευτερογενή αγορά των υπαρχόντων έργων παραχωρήσεων των οδικών αξόνων και στο πλαίσιο αυτό, σε περίπτωση πιθανής πρόθεσης αποεπένδυσης υφιστάμενων μετόχων, ο όμιλος προτίθεται να εξετάσει πιθανή αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του (ή/και νέας εισόδου), πάντα με γνώμονα την αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων και την ενίσχυση ευρύτερων συνεργειών.

Αριστοτέλης Παππάς

Όμιλος ΕλλάκτωρΑΚΤΩΡ ΑΤΕREDSsmart ParkΑνεκτέλεστο υπόλοιποπαραχωρήσειςπρώτο εξάμηνοΕυθύμιος ΜπουλούταςΜαρίνα Αλίμουreal estateΒΟΑΚ
Keywords
Αναζητήσεις
ellaktor-oi-epicheirimatikes-exelixeis-ana-klado-kai-ta-epomena-vimata.htm
Τυχαία Θέματα