ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ: Σειρά δράσεων για τους πυρόπληκτους αγρότες της Ρόδου

Συνάντηση με θέμα τις δράσεις που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στη Ρόδο για τους πυρόπληκτους σε συνέχεια των δεσμεύσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, είχε ο Πρόεδρος, καθ. Σέρκος Χαρουτουνιάν με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και ο Διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης, κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου και στελέχη

της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Πέρα από τις δράσεις υποστήριξης των πυρόπληκτων Μελισσοκόμων, Κτηνοτρόφων και Ελαιοκαλλιεργητών, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ θα υλοποιήσει δράσεις που αφορούν θα θέματα στα οποία θα υπάρξει άμεση συνεργασία του με την Περιφέρεια αφορούν:

Στην αξιολόγηση της γονιμότητας των εδαφών που επλήγησαν από την πυρκαγιά και επικινδυνότητας της εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων στις καμένες περιοχές

Στην παροχή τεχνικής βοήθειας – συνεργασία για την υποβολή αιτήματος για τροποποίηση των προδιαγραφών του φακέλου του ελαιόλαδου Ρόδος Π.Γ.Ε.

Στην εφαρμογή μέτρων για την αναγέννηση των δασικών εκτάσεων

Στην συμβουλευτική των ερευνητών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τη φύτευση νέων ποικιλιών ελαιόδεντρων και η διερεύνηση δυνατότητας εισαγωγής νέων, περισσότερο προσοδοφόρων, καλλιεργειών στο Ν. Αιγαίο (π.χ. υποτροπικά φυτά)

Στην αναβίωση-ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών της Ρόδου (π.χ. κλημεντίνη Ρόδου, κίτρο φυματιώδες Ρόδου και δίφορο λεμόνι Ρόδου, το οποίο είναι και εγγεγραμμένο στον Εθνικό κατάλογο ποικιλιών φυτικών ειδών)

Στις ενέργειες για τη διάσωση της βιοποικιλότητας των δενδροκομικών ειδών του νησιού, διατήρηση και αξιοποίηση της συλλογής εσπεριδοειδών του δενδροκομικού σταθμού Ρόδου

Στη συνεργασία στις καταρτίσεις τόσο των νέων αγροτών κυρίως στα μικρά και απομονωμένα νησιά, όσο και όλων των ενδιαφερομένων για οικοτεχνία και κηπευτικές καλλιέργειες

Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Νότιο Αιγαίο είτε με κοινές δράσεις, είτε για σκοπούς της Περιφέρειας.

Ήδη από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου οι ερευνητές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ ξεκίνησαν σειρά εκπαιδευτικών – συμβουλευτικών σεμιναρίων στους Μελισσοκόμους, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τρία σεμινάρια που θα αφορούν τους κτηνοτρόφους (στις 20/09) και τους ελαιοκαλλιεργητές (21 και 22/09), που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑΕΛΓΟΔΗΜΗΤΡΑΡόδοςαγροτεςπυρόπληκτοιΑυγενάκηςΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Keywords
Αναζητήσεις
elgo--dimitra-seira-draseon-gia-tous-pyropliktous-agrotes-tis-rodou.htm
Τυχαία Θέματα