Ελεύθεροι επαγγελματίες: Yποχρεωτικές από 1η Ιανουαρίου οι συναλλαγές μέσω Iris

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό, θα δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.

Οι πληρωμές μέσω του συστήματος Iris γίνονται εύκολα μέσα σε δευτερόλεπτα από τον κινητό των καταναλωτών χωρίς καμία προμήθεια για συναλλαγές έως 500 ευρώ.

Στο άρθρο 46 του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή,

το μέτρο των υποχρεωτικών πληρωμών με iris έρχεται πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, που έκανε λόγο για ενεργοποίηση της διάταξης από την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα, πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται, ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν ότι οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών, και οι δικαιούχοι πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής, ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και στον διαδικτυακό τόπο μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

Το μέτρο, προφανώς, εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής.

#ελεύθεροι_επαγγελματίες #IRIS #συναλλαγές #πληρωμές #αποδείξεις #φοροδιαφυγή
Keywords
Αναζητήσεις
eleftheroi-epangelmaties-ypochreotikes-apo-1i-ianouariou-oi-synallages-meso-iris.htm
Τυχαία Θέματα