Ελαιόλαδο: Στο στόχαστρο ληστών ο «υγρός χρυσός»- Ράλι στις τιμές

Με την ξηρασία στην Ισπανία να φέρνει στα ύψη τις τιμές στο ελαιόλαδο, συνεχώς αυξάνονται τα περιστατικά εγκλήματός στον κόσμο των τροφίμων, αποδεικνύονται πόσο «καυτό» έχει γίνει το βασικό προϊόν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Αυγούστου περίπου 50.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου που ήταν έτοιμα για εμφιάλωση εξαφανίστηκαν από ένα ελαιοτριβείο στην επαρχία Κόρδοβα της Ισπανίας.

Οι κλέφτες φόρτωσαν λάδι κορυφαίας ποιότητας αξίας 500.000 ευρώ

σε δύο δεξαμενές μέσα στο σκοτάδι, μια ληστεία που σύμφωνα με τοπική ομάδα παραγωγών κράτησε πιθανώς δύο ώρες.

Πλέον, οι κλοπές και η πώληση απατηλών προϊόντων στα καταστήματα είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές συνθήκες, υψηλότερο κόστος και ανησυχίες για τη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές που έχουν στερηθεί μετρητά κάνουν περικοπές.

«Υγρός χρυσός»

«Όλοι ανησυχούν επειδή η τιμή θα συνεχίσει να ανεβαίνει και το ελαιόλαδο γίνεται πραγματικά ρευστός χρυσός», δήλωσε ο Μάρτιν Πάρα, διευθυντής της Marin Serrano El Lagar SL, της εταιρείας που επλήγη από την κλοπή της περασμένης εβδομάδας στο Carcabuey της Κόρδοβα.

Μια καταστροφική ξηρασία μείωσε στο μισό την παραγωγή ελαιόλαδου της χώρας την περίοδο 2022-23, και οι προκλήσεις στην παραγωγή στην Ιταλία έχουν συμβάλει στη συμπίεση των προμηθειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα φέτος έχουν επίσης απειλήσει την επερχόμενη συγκομιδή της Ισπανίας και η ομάδα αγροτών ASAJA αναμένει μια παρόμοια κακή σοδειά.

Αυτό βοήθησε τις τιμές spot στο νότο της χώρας να υπερδιπλασιαστούν από τις αρχές του περασμένου έτους. Το κόστος ενός μπουκαλιού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% από τα μέσα Ιουλίου στα ισπανικά σούπερ μάρκετ σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών OCU.

Οι υψηλότερες τιμές συχνά ενθαρρύνουν την εγκληματικότητα σε εμπορεύματα από την πλατίνα έως τον χαλκό και την ξυλεία. Όσον αφορά τις ελιές, οι ληστές στοχεύουν στους καρπούς καθώς και στο επεξεργασμένο λάδι.

ελαιόλαδοΙσπανίαΤιμέςΆνοδος
Keywords
Αναζητήσεις
elaiolado-sto-stochastro-liston-o-ygros-chrysos--rali-stis-times.htm
Τυχαία Θέματα