«Εκτινάχθηκε» κατά 430% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Τουρκίας

Για άλλο ένα μήνα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Τουρκίας παρουσιάζει δραματική αύξηση, αφού ανέβηκε κατά 430% για τον Οκτώβριο.

Αυτό αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του κόστους για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 31,9% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, στα 29,3 δισ, δολάρια, με την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος να σημειώνει άνοδο 430% από τα 8 δισ. δολ., σύμφωνα

με τα προκαταρκτικά στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε την Τετάρτη(2/11) το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Αντίθετα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 2,8% στα 21,3 δισ. δολάρια, την ίδια περίοδο. Η εκτίναξη της ανισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας δείχνει ότι το άλμα των εξαγωγών το οποίο πυροδοτήθηκε πέρσι από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας έχει κάνει τον κύκλο του και ο πληθωρισμός πλήττει πλέον και τους παραγωγούς.

Επιπλέον η τεράστια αυξομείωση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η οποία ξεκίνησε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδήγησε σε αύξηση των τιμών των εισαγωγών, παρά την εμφανή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο β' εξάμηνο του έτους.

Αν και τα προκαταρκτικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων, δείχνουν ότι οι εισαγωγές από τη Ρωσία, κατέγραψαν αύξηση 107% σε ετήσια βάση, φτάνοντας για τον Οκτώβριο τα 5 δισ. δολ., που είναι το μεγαλύτερο ποσό απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

εμπορικό ισοζύγιοεμπορικό ελλειμμαΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα