ΕΕ: Κυκλοφορούν 35 εκατομμύρια παράνομα πυροβόλα όπλα!

Στηριζόμενοι στην διαπίστωση ότι, 35 εκατομμύρια παράνομα πυροβόλα όπλα είναι στην κατοχή πολιτών της ΕΕ, σήμερα Πέμπτη (14/3), οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό των εισαγωγών και εξαγωγών πολιτικών πυροβόλων όπλων.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει να καταστήσει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές πυροβόλων όπλων στην ΕΕ πιο διαφανείς και πιο ανιχνεύσιμες, μειώνοντας τον κίνδυνο διακίνησης.

Σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους και πιο εναρμονισμένους κανόνες, όλες οι εισαγωγές και η συντριπτική

πλειονότητα των εξαγωγών πυροβόλων όπλων για πολιτική χρήση θα υπόκεινται σε στενότερη εποπτεία χωρίς να διακυβεύεται το εμπόριο.

Οι κανόνες δημιουργούν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης (ELS) για κατασκευαστές και αντιπροσώπους, αντικαθιστώντας τα εθνικά που βασίζονται κυρίως σε χαρτί. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ελέγξουν το κεντρικό σύστημα, το οποίο περιέχει όλες τις απορρίψεις, πριν χορηγήσουν άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής. Τα κράτη μέλη είτε θα υιοθετήσουν αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα είτε θα ενσωματώσουν τα εθνικά τους ψηφιακά στην ELS για να εξασφαλίσουν καλύτερη εποπτεία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει την ELS εντός δύο ετών και τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια για να εισαγάγουν όλα τα απαιτούμενα δεδομένα και να συνδέσουν τα συστήματά τους.

Για να αυξηθεί η διαφάνεια, οι διαπραγματευτές του ΕΚ εξασφάλισαν την απαίτηση για την Επιτροπή να συντάσσει ετήσια δημόσια έκθεση, βασισμένη σε εθνικά δεδομένα, σχετικά με την εισαγωγή και την εξαγωγή πυροβόλων όπλων για μη στρατιωτική χρήση. Η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των χορηγηθεισών αδειών εισαγωγής και εξαγωγής, τη δασμολογητέα αξία τους σε επίπεδο ΕΕ και τον αριθμό των αρνήσεων και κατασχέσεων.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα καθιστά επίσης υποχρεωτικό για τους αντιπροσώπους και τους κατασκευαστές να επισημαίνουν τα εισαγόμενα όπλα και τα βασικά εξαρτήματά τους που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ. Αυτό θα βελτιώσει την ιχνηλασιμότητα και θα αποφύγει τα λεγόμενα «όπλα-φάντασμα», πυροβόλα όπλα που επανασυναρμολογούνται με μη επισημασμένα εξαρτήματα.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Bernd Lange, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και εισηγητής, δήλωσε:

«Υπάρχουν ακόμη ανεπαρκείς έλεγχοι στις εισαγωγές και εξαγωγές όπλων, δηλαδή πιστολιών και τουφεκιών. Στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, πολλές παράνομες δραστηριότητες και πυροβολισμοί χρησιμοποιούν πιστόλια που εισέρχονται λαθραία από την Ευρώπη. η αναθεώρηση των ανεπαρκών κανόνων ήταν περισσότερο από καθυστερημένη. Ειδικότερα για τις εξαγωγές, το Κοινοβούλιο διασφάλισε ότι όλα τα πυροβόλα όπλα για πολιτική χρήση θα εμπίπτουν στους νέους κανόνες και βελτίωσε τους μηχανισμούς ελέγχου. Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης θα καταστήσει επίσης την τελική χρήση των πυροβόλων όπλων πιο διαφανή και πιο ανιχνεύσιμη. Όπως και στον κανονισμό για τη διπλή χρήση, αυτοί οι μηχανισμοί είναι βασικοί για τη διασφάλιση της διαφάνειας κατά την εμπορία ευαίσθητων αγαθών και τον περιορισμό της κακής χρήσης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να δώσουν και τα δύο το τελικό πράσινο φως στην προσωρινή συμφωνία.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Ιστορικό: Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία και σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, η Επιτροπή υπέβαλε, τον Οκτώβριο του 2022, πρόταση για την επικαιροποίηση του κανονισμού της ΕΕ για τα μέτρα εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισης πυροβόλων όπλων. Επί του παρόντος, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 35 εκατομμύρια παράνομα πυροβόλα όπλα που ανήκουν σε πολίτες στην ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 56% του εκτιμώμενου συνόλου των πυροβόλων όπλων, και περίπου 630.000 πυροβόλα όπλα αναφέρονται ως κλεμμένα ή χαμένα στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#ΕΕ #ΟΠΛΑ #ΠΑΡΑΝΟΜΑ_ΟΠΛΑ #Ευρωπαϊκή_Ενωση
Keywords
Τυχαία Θέματα