ΕΔΑΔ: Εκκρεμεί η εφαρμογή 3.819 αποφάσεων του από τα κράτη-μέλη!

Η τελευταία ετήσια έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (αρμόδιο οργανο, για την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής των αποφασεων του ΕΔΑΔ) υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2023, αλλά τονίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές σημαντικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή Υπουργών μπόρεσε να κλείσει 982 υποθέσεις κατά τη διάρκεια του έτους μετά από βήματα που έλαβαν τα κράτη μέλη.

Αυτό περιλάμβανε 180 «κορυφαίες» υποθέσεις που απαιτούσαν συγκεκριμένα, και συχνά εκτεταμένα,

μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, σημειώθηκαν πολλές σημαντικές προόδους –σε πολλά διαφορετικά κράτη μέλη– σε υποθέσεις που ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα στο τέλος του έτους.

Ο συνολικός αριθμός υποθέσεων κατά κρατών μελών που εκκρεμούσαν ενώπιον της Επιτροπής στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 3.819, εκ των οποίων οι 1.071 ήταν κορυφαίες υποθέσεις. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σχετικά σταθερό κατά τη διάρκεια του έτους, παρά τον μεγάλο αριθμό νέων υποθέσεων που διαβιβάστηκαν στην επιτροπή από το Συνέδριο.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη μεγαλύτερη δέσμευση στη διαδικασία υλοποίησης τόσο από την πλευρά των κρατών μελών όσο και από την κοινωνία των πολιτών το 2023. Ένας αριθμός ρεκόρ σχεδίων δράσης και εκθέσεων δράσης υποβλήθηκε από τα κράτη μέλη και ο αριθμός των υποβολών από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εθνικούς ανθρώπους οι θεσμοί για τα δικαιώματα συνέχισαν να αναπτύσσονται.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνέχισε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σύστημα, επηρεάζοντας σοβαρά την ικανότητα της Ουκρανίας να εφαρμόζει έγκαιρα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Λόγω της αποφασιστικότητας και της στενής συνεργασίας της με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ουκρανία κατάφερε ωστόσο να κλείσει 75 υποθέσεις το 2023.

Αντίθετα, δεν αναφέρθηκε πρόοδος σε καμία από τις εκκρεμείς υποθέσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε άλλες 2.566 υποθέσεις και επομένως αποτελούν το 40% του συνολικού εκκρεμούς φόρτου υποθέσεων της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων το 2023, η οποία περιλαμβάνει ιδίως ενισχυμένη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και την κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει το εκτεταμένο έργο που έγινε για την υποστήριξη των κρατών μελών μέσω της συνεργασίας, της βοήθειας και του διαλόγου πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ επισκέψεων και συναντήσεων με τις εθνικές αρχές.

Τονίζει επίσης τη σαφή ανάγκη για τα κράτη μέλη να ενισχύσουν περαιτέρω την εσωτερική τους ικανότητα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου, όπως υπογραμμίζεται στη Διακήρυξη του Ρέικιαβικ που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Μάιο του 2023.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΕΔΑΔ #εφαρμογή #κράτη_μέλη
Keywords
Αναζητήσεις
edad-ekkremei-i-efarmogi-3819-apofaseon-tou-apo-ta-krati-meli.htm
Τυχαία Θέματα