ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα: «Σήματα» για την οικονομία σε φόντο γεωπολιτικών ανακατατάξεων

Οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα με την επαναπροσέγγιση παραδοσιακών "εχθρών" όπως το Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την "σύμπηξη" μετώπου από τους BRICS στο φόντο του Ρωσοουκρανικού πολέμου, που μεταξύ άλλων έχει στόχο τη "δοκιμασία" του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, κυριαρχούν στην εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινά στην Ουάσιγκτον και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Με

τα νέα δεδομένα που θα αναλυθούν, κυρίαρχη είναι η έντονη αγωνία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των αποτελεσμάτων που θα έχει η όποια επιβράδυνση σε πιο φτωχές χώρες, όπως ανέφερε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την περασμένη εβδομάδα.

Όπως τόνισε, η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη 5ετία, με προβλέψεις για μεγέθυνση μόνο 3% την προσεχή 5ετία, την πιο αδύναμη εδώ και τριάντα χρόνια, μικρότερη από το 3,8% που ήταν ο μέσος όρος στις 5ετίες της προηγούμενης 20ετίας. Ειδικά φέτος, η μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, με βάση όσα αναφέρθηκαν, θα είναι μικρότερη από 3%, η μισή από αυτήν θα έρθει από την Ινδία και την Κίνα, ενώ το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχει μείωση ρυθμών μεγέθυνσης, Ταυτόχρονα η ζήτηση για τις εξαγωγές των φτωχότερων χωρών θα μειωθεί και θα διευρυνθούν η φτώχεια και η πείνα σε αυτές.

Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, ίναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990, και βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις πενταετίες των τελευταίων 20 χρόνων.

Σε σχέση με τις διεθνείς ανακατατάξεις, όπως σημειώνεται, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ φουντώνει την παγκόσμια κρίση πληθωρισμού και εντείνει την πείνα σε όλο τον κόσμο, σημειώνεται.

“Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη”, είπε η κα. Γκεοργκίεβα. “Αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών”.

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές παρουσιάζονται ισχυρές, ιδιαίτερα στην Ασία. Ινδία και Κίνα αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης. Ωστόσο, όπως αναφέρει, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη απ' αυτή των αναδυόμενων οικονομιών. Η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να ενταθούν, σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ που εστίασε και στο θέμα της ανόδου επιτοκίων. Μάλοιστα "φωτογράφισε" συνέχιση για ένα διάστημα του ανοδικού κυκλοι στέλνοντας το μήνυμα σε όσους χαράσουν νομισματική πολιτική “Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι από ποτέ” τόνισε και προσέθεσε ότι στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις περιλαμβάνονται το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κινδυνεύει να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις και άλλα κεφάλαια διοχετεύονται όλο και περισσότερο προς ευθυγραμμισμένα μπλοκ χωρών.

Ο πιο μακροπρόθεσμος κατακερματισμός του εμπορίου, επανέλαβε, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη μετανάστευση, τις ροές κεφαλαίων και τη διεθνή συνεργασία, θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως και 7% - ισοδύναμο με τη συνδυασμένη ετήσια παραγωγή Γερμανίας και Ιαπωνίας. Οι διακοπές στο τεχνολογικό εμπόριο θα μπορούσαν να επιφέρουν απώλειες έως και 12% του ΑΕΠ για ορισμένες χώρες, είπε η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προέτρεψε τις χώρες να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επανέλαβε επίσης την έκκληση προς τα μέλη του Ταμείου να παράσχουν ελάφρυνση χρέους σε αναξιοπαθούσες χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Παγκόσμια Τράπεζα που αναφέρει ότι ο κίνδυνος μιας χαμένης 10ετίας είναι υπαρκτός. Η πανδημία και ο πόλεμος πάνε τα πράγματα πολύ πίσω, λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, εδώ. Εφόσον οι πιέσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμείνουν περιορισμένες στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Στο κλίμα αυτό στην Έκθεσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ήχησε από την πλευρά του τον “κώδωνα” των προκλήσεων για την Ελλάδα.

“Το δυσμενές διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023, γι’ αυτό και απαιτείται η συνέχιση αξιόπιστων πολιτικών. H άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής το προσεχές διάστημα αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομική πολιτική” ανέφερε και πρόσθεσε:

“Ως προς τα δημόσια οικονομικά, οι αυξημένες δημοσιονομικές προκλήσεις απαιτούν δημοσιονομική σύνεση και υπευθυνότητα. Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, η προσήλωση στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας. Και αυτό διότι η αύξηση του κόστους δανεισμού και η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης περιορίζουν τη θετική συμβολή της διαφοράς έμμεσου επιτοκίου-ονομαστικού ρυθμού ανάπτυξης, αποδυναμώνοντας σταδιακά την αρχικά ευεργετική επίδραση του πληθωρισμού στη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, χρειάζεται δημοσιονομική σύνεση ώστε να μην υπονομευθεί η συνεχής πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους” τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

“Να μιλήσουμε για πολιτικά προγράμματα” ζητεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση πάντως σε ανακοίνωσή της την Κυριακή αναφερόμενη στο όλο κλίμα, κάτι που είναι προφανές ότι θα πρέπει να εισακουστεί από όλους τους εμπλεκόμενους.

Γιώργος ΑλεξάκηςΔΝΤΠαγκόσμια Τράπεζα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα