ΔΝΤ: Η απαγόρευση κρυπτονομισμάτων δεν θα αποδειχθεί αποτελεσματική μακροπρόθεσμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε έκθεση σχετικά με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), αναγνωρίζοντας ότι η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων δεν είναι βιώσιμη λύση.

Το ΔΝΤ,

αναφερόμενο στα οφέλη των CBDC, επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος των εμβασμάτων και να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική ένταξη, ενώ πρόσθεσε ότι η κρυπτογράφηση πρέπει να αποκτήσει ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να παραμείνουν με ασφάλεια μέρος του συστήματος πληρωμών.

Πάντως, εκφράστηκε θετικά για την βιομηχανίας κρυπτογράφησης, λέγοντας ότι οι αυστηρές απαγορεύσεις δεν είναι αποτελεσματικές.

«Ενώ μερικές χώρες έχουν απαγορεύσει εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης λόγω των κινδύνων τους, αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα», σημειώνει στην έκθεσή του.

Η οικονομική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δουλεύει πάνω σε μια παγκόσμια πλατφόρμα CBDC, είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να δουν πώς θα ρυθμίσουν το πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση, αντί να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα.

Η ζήτηση περιλαμβάνει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες ψηφιακών πληρωμών των πολιτών και τη βελτίωση της διαφάνειας με την καταγραφή συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε εθνικά στατιστικά στοιχεία, πρόσθεσε.

Τα οφέλη κρυπτονομισμάτων και CBDC

Η έκθεση επικεντρώθηκε στην υιοθέτηση του CBDC στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης του ψηφιακού χρήματος, προσφέροντας πολύτιμα μαθήματα για τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει η έκθεση.

Η έρευνα του ΔΝΤ αποκάλυψε ότι τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής -Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία και Εκουαδόρ- κατατάχθηκαν μεταξύ των κορυφαίων 20 στην παγκόσμια υιοθέτηση περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης πέρυσι.

Αυτές οι χώρες αναγνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αυτά περιλαμβάνουν προστασία έναντι αβέβαιων εγχώριων μακροοικονομικών συνθηκών και παράκαμψη των ελέγχων κεφαλαίων.

Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης παρέχουν βελτιωμένη οικονομική ένταξη για πληθυσμούς χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, φθηνότερες και ταχύτερες πληρωμές και ισχυρότερο ανταγωνισμό, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αναγνώρισε, βέβαια, και τους κινδύνους που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα και υποστήριξε ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο για τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, τόνισε τα οφέλη των CBDC, επισημαίνοντας ότι «εάν σχεδιαστούν καλά, τα CBDC μπορούν να ενισχύσουν τη χρηστικότητα, την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών και να αυξήσουν την οικονομική ένταξη».

κρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
dnt-i-apagorefsi-kryptonomismaton-den-tha-apodeichthei-apotelesmatiki-makroprothesma.htm
Τυχαία Θέματα