ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία- Οι προβλέψεις για το 2024

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει «ανθεκτική» φέτος μετά από ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο το 2023, δήλωσε την Πέμπτη (11/1) στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία πρόσθεσε ότι χρειάζεται δουλειά για να ενισχυθεί ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης πάνω από το αναιμικό εύρος του 3% μεσοπρόθεσμα.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η παγκόσμια οικονομία φαινόταν να κατευθύνεται προς μια «ήπια προσγείωση», με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τις αγορές εργασίας να

είναι ανθεκτικές, αλλά οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα θα μπορούσαν να μείνουν ακόμα πιο πίσω.

Η Κόζακ είπε ότι οι τρομερές προβλέψεις για ύφεση σε πολλές περιοχές, που ήταν φαβορί για συρρίκνωση πριν από ένα χρόνο, τελικά δεν υλοποιήθηκαν το 2023. «Έχουμε λοιπόν μια σχετικά ανθεκτική παγκόσμια οικονομία μέχρι στιγμής. Αναμένουμε ότι αυτή η ανθεκτικότητα θα συνεχιστεί μέχρι το 2024», είπε η Κόζακ, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Αλλά, όπως μεταδίδει το Reuters, τα νέα «δεν είναι εντελώς καλά» καθώς η πρόσφατη και βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη περίπου 3% είναι χαμηλότερη από τους προηγούμενους προ-COVID παγκόσμιους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 3,8%.

«Έχουμε δουλειά να κάνουμε για να ενισχύσουμε την παγκόσμια ανάπτυξη, ειδικά μεσοπρόθεσμα», είπε η Κόζακ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση υποδεικνύει την ανάγκη για υγιείς πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Ερωτηθείσα εάν η οικονομική ανθεκτικότητα το 2024 θα εξαπλωθεί πέρα από τις ΗΠΑ, η Κόζακ δήλωσε ότι υπάρχει απόκλιση των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ χωρών και περιοχών, με κίνδυνο οι χώρες χαμηλού εισοδήματος να μείνουν περαιτέρω πίσω.

«Αυτές (οι χώρες χαμηλού εισοδήματος) αντιμετωπίζουν τον πιο δύσκολο χρόνο ανάκαμψης από μια σειρά κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, των σοκ στις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έργο του ΔΝΤ το 2024 θα επικεντρωθεί στο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευάλωτες χώρες - μέλη.

#Διεθνές_Νομισματικό_Ταμείο #ΤΖΟΥΛΙ_ΚΟΖΑΚ #ύφεση #ανθεκτικότητα #παγκόσμια_ανάπτυξη
Keywords
Αναζητήσεις
dnt-anthektiki-i-pagkosmia-oikonomia--oi-provlepseis-gia-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα