Διώρυγα GAS: Δεύτερες σκέψεις της Motor Oil για την επένδυση

H διοίκηση της Motor Oil αναμένεται να λάβει την απόφαση για την επένδυση ύψους 340 εκ. ευρώ για το έργο «Διώρυγα Gas» εντός του τρίτου τριμήνου του 2023, χωρίς να αποκλείεται η απόφαση αυτή να μετατεθεί και για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, έγινε σαφές πως ένας από τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της Motor Oil δεν έχει λάβει την επενδυτική απόφαση

για το έργο είναι η καθυστέρηση του ΔΕΣΦΑ στο να υλοποιήσει το διπλασιασμό του αγωγού «Πάτημα – Λειβαδιά».

Η ένταξη του συγκεκριμένου νέου αγωγού (παράλληλα με τον υφιστάμενο) είναι αναγκαία για τη λειτουργία του FSRU, αλλά είναι προγραμματισμένη για τον τον Οκτώβριο του 2027, ενώ η ένταξη του FSRU της Κορίνθου προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2025.

Στην αρχική διαβούλευση του δεκαετούς προγράμματος που έκανε ο ΔΕΣΦΑ η Motor Oil παρατήρησε ότι η ένταξη του είναι «αδικαιολόγητα χρονικά απομακρυσμένη».

Ο ενεργειακός όμιλος αντιδρά και στο κόστος του ρυθμιστικού και μετρητικού σταθμού που προβλέπεται να κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τη λειτουργία του νέου FSRU.

Η επένδυση

Η «Διώρυγα Gas» της Motor Oil είναι ένα FSRU που σχεδιάζεται στον Κορινθιακό Κόλπο, στους Αγ. Θεοδώρους, στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της. Το υπό ανάπτυξη FSRU βρίσκεται μόλις 22 χλμ. σε ευθεία απόσταση από τη Ρεβυθούσα.

Πρόκειται για έναν πλωτό σταθμό υποδοχής και αεριοποίησης LNG, μία επένδυση ύψους 340 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί και στο καθεστώς της ταχείας αδειοδότησης, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, ο κ. Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, ανέφερε ακόμα πως το περιβάλλον διύλισης παραμένει ισχυρό και θετικό και τα περιθώρια διύλισης παραμένουν τους πρώτους μήνες του 2023 σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος υποχωρούν. Ο κ. Τζαννετάκης τόνισε ότι τη χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετικά τα μεγέθη του ομίλου Μοτορ Οιλ, μια χρονιά που ο Όμιλος προχώρησε σε τρεις σημαντικές εξαγορές. Αναφέρθηκε στην εξαγορά της Anemos με την οποία ο Όμιλος ενίσχυσε την παρουσία της στις ΑΠΕ, την εξαγορά της VERD στην αγορά βιοκαυσίμων και της Thalis στην επεξεργασία αποβλήτων και σημείωσε ότι συνολικά οι επενδύσεις το 2022 ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Όπως είπε το μέρισμα που θα δώσει η εταιρεία για το 2022 θα είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά και μιλώντας για την τρέχουσα χρονιά, σημείωσε ότι αν είναι καλές οι επιδόσεις της εταιρείας και το ευρύτερο περιβάλλον και το μέρισμα θα είναι και πάλι καλό – τύπος

επένδυσηΔΕΣΦΑΔιώρυγα Gas
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα