Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Καμπανάκια» στην κυβέρνηση για ακρίβεια, ασφάλεια-Αναιμική αντιπολίτευση

Η ΝΔ κλείνει το 2023 με απόλυτη κυριαρχία στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έτους αναδεικνύουν τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αξιολογείται κάτω από τη βάση στο μέτωπο της ακρίβειας, αλλά και της ασφάλειας.

Σε δημοσκόπηση

της Metron Analysis για το Mega που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (21/12) είναι φανερό πως η ακρίβεια πια δεν είναι πρόβλημα μόνο των ευάλωτων τους οποίους επιδοτεί η κυβέρνηση.

Η ακρίβεια χτυπά και εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη - το 29% δηλώνει μάλιστα ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις Γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι 24% που λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Αντίθετα, οι αγρότες, οι εργάτες και οι μικρομεσαίοι αναφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θα ξοδέψουν λιγότερα.

Παράλληλα, «στο κόκκινο» είναι η δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα, με το 70% να δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση συναντά την αποδοχή και θετική εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με τα πεπραγμένα της σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αξιολόγηση κυβερνητικού έργου - Θετικές και αρνητικές γνώμες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέταση των διαχρονικών μεταβολών της αποτίμησης που κάνουν οι πολίτες για τις κυβερνητικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αφού αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.

Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.

Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα. Στοιχεία που δείχνουν πού ακριβώς «ματώνει» αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την κοινή γνώμη.

Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου

Τα παραπάνω, πάντως, δεν έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται πως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πείθει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμβρίου). Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει και σε αυτή τη δημοσκόπηση τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, δεν δείχνει ακόμα να μπορεί να... εκτοξεύσει τα ποσοστά του.

Έτσι, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 30,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετριέται στο 10,1% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,4%. Ποσοστό άνω του 3% συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση (5,9%), ενώ στο όριο είναι Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Οι Σπαρτιάτες έχουν πέσει στο 2,5%. Η νεοσύστατη Νεα Αριστερά είναι στο 2% και το Μέρα25 στο 1,8%.

Αντίστοιχα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 38% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14%. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετριέται στο 12,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 10%. Η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη στο 7,2% και ακολουθούν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%. Οι Σπαρτιάτες είναι στο 3%. Η Νεα Αριστερά συγκεντρώνει ποσοστό 2,4% και το Μέρα25 στο 2,2%.

#ακρίβεια #εγκληματικότητα #Metron_Analysis #ΝΔ #πρόθεση_ψήφου
Keywords
Αναζητήσεις
dimoskopisi-metron-analysis-kabanakia-stin-kyvernisi-gia-akriveia-asfaleia-anaimiki-antipolitefsi.htm
Τυχαία Θέματα