Διχάζει τη Γαλλία η πορεία κατά του αντισημιτισμού

«Η μεγάλη πορεία κατά του Αντισημιτισμού» που οργανώνεται την Κυριακή ήταν πρόταση των δύο προέδρων, των Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Ζεράρ Λαρσέ της Γερουσίας.

Μετά τις συνεχείς φιλο-Παλαιστινιακές εκδηλώσεις κάθε Σάββατο κατά τον τελευταίο μήνα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση αντισημιτικών πράξεων, που συγκλόνισαν τη γαλλική κοινωνία, η πρόταση για την πορεία κατά του αντισημιτισμού, έγινε σε γενικές γραμμές, θετικά αποδεκτή.

Σύμφωνα με την DW, για πολλούς Γάλλους, «ήταν καιρός» να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση κατά των αντισημιτικών επιθέσεων σε βάρος

των Γάλλων εβραϊκής καταγωγής που μέσα σε ένα μήνα έφθασαν τις 1247, διπλάσιες από ότι σε ολόκληρο το 2022, με συνέπεια να γίνουν 539 συλλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες κοινότητες Εβραίων και μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

«Άνευ όρων υποστηρικτές της σφαγής των Παλαιστινίων»

Αντί να συσπειρώσει όμως την πολιτική τάξη η αυριανή πορεία τη διχάζει. Όλα ξεκίνησαν με ένα σιβυλλικό μήνυμα του Ζαν - Λυκ Μελανσόν, ιδρυτή των Ανυπότακτων, που χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό ως «πρόσχημα», και όσους θα συμμετάσχουν στην πορεία ως «άνευ όρων υποστηρικτές της σφαγής των Παλαιστινίων».

Το κόμμα του και ο ίδιος δεν θα συμμετέχουν. Αντίθετα, αυτή που από την αρχή ενθάρρυνε τα μέλη του δικού της κόμματος να συμμετάσχουν, είναι η Μαρίν Λεπέν, παρά το ότι η παρουσία της δεν είναι επιθυμητή για πολλούς, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του πατέρα της που είχε επανειλημμένα καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Ανεπιθύμητη είναι και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ολιβιέ Βεράν. «Κατά τη γνώμη μου το κόμμα της Λεπέν δεν έχει θέση στην πορεία» δήλωσε αναγνωρίζοντας στη συνέχεια ότι «πρόκειται βέβαια για μια διαδήλωση των πολιτών».

Σοσιαλιστές, Οικολόγοι και Κομμουνιστές που ανήκουν στην αριστερή Ένωση «NUPES» διαφοροποίησαν τη θέση τους από τους Ανυπότακτους. Θα συμμετέχουν μαζικά, «μακριά όμως από την Λεπέν» διευκρίνισαν, εξηγώντας ότι θα υπάρξει «μια ζώνη ασφάλειας» σε απόσταση από το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού. «Δεν πειράζει» απάντησε η Λεπέν, «έστω και τελευταίοι, εμείς θα είμαστε παρόντες και ο λαός θα κρίνει» υπογράμμισε.

Ύστερα από πολλή σκέψη και επανειλημμένες συσκέψεις ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μην πάει στην πορεία, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Ζήτησε όμως από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να είναι παρόντα με επικεφαλής την πρωθυπουργό Ελιζαμπέθ Μπορν.

Πάντως εδώ και ένα μήνα οι Ανυπότακτοι έχουν δεχτεί κριτική από όλες τις πλευρές, ακόμη και από το εσωτερικό, για την άρνηση των ηγετικών στελεχών να χαρακτηρίσουν την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ως τρομοκρατική, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ. Και ο Γάλλος πρόεδρος άφησε αιχμές σε βάρος τους επικρίνοντας όσους προτιμούν να κρατήσουν διφορούμενη στάση στο θέμα του αντισημιτισμού.

#ΙΣΡΑΗΛ_ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #αντισημιτισμός #Εμανουέλ_Μακρόν #Ζαν_Λυκ_Μελανσόν #Μαρίν_Λεπέν #Ολιβιέ_Βεράν
Keywords
Αναζητήσεις
dichazei-ti-gallia-i-poreia-kata-tou-antisimitismou.htm
Τυχαία Θέματα