Δανία: Ακινητοποίηση πλοίων λόγω «πτώσης θραυσμάτων πυραύλου» μετά από βλάβη

18:21 4/4/2024 - Πηγή: Reporter

Ο στρατός της Δανίας ανέφερε πως μια βλάβη σε εξοπλισμό πλοίου του πολεμικού ναυτικού προκάλεσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των ναυτιλιακών λωρίδων κοντά σε ένα μεγάλο ναυτιλιακό στενό, στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Η Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή εξέδωσε προειδοποίηση προς τα πλοία να αποφεύγουν μέρος του στενού της «Μεγάλης Ζώνης» λόγω κινδύνου «πτώσης θραυσμάτων πυραύλων». Από τα πλοία ζητήθηκε να ρίξουν άγκυρα, εάν αυτό ήταν απαραίτητο.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός

της Δανίας ανέφερε ότι το πρόβλημα με τον πύραυλο παρουσιάστηκε «κατά τη διάρκεια μιας υποχρεωτικής δοκιμής, όπου ο εκτοξευτής πυραύλων είναι ενεργοποιημένος και δε μπορεί να απενεργοποιηθεί». «Μέχρι να απενεργοποιηθεί ο εκτοξευτής πυραύλων, υπάρχει κίνδυνος ο πύραυλος να εκτοξευτεί και να πετάξει λίγα χιλιόμετρα μακριά», πρόσθεσε.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Niels Juel, η οποία αποτελεί μέρος της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ από το 2023.

Η προειδοποίηση κάλυψε μια περιοχή νοτιοδυτικά της πόλης Korsor, περίπου 4 χιλιόμετρα νότια της γέφυρας Great Belt, η οποία διασχίζει το στενό. Η γέφυρα παραμένει ανοιχτή για την κυκλοφορία οχημάτων, ανέφερε ο διαχειριστής της.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος περιείχε 150 κιλά εκρηκτικά, προσθέτοντας ότι δεν ήταν οπλισμένος και δεν προβλέπεται να εκραγεί εάν πέσει στη θάλασσα.

Το περιστατικό στο στενό του Great Belt έρχεται στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας για το ναυτικό της Δανίας.

Την Τετάρτη, ο αρχηγός, στρατηγός Φλέμινγκ Λέντφερ, απομακρύνθηκε από τη θέση επειδή δεν επισήμανε δυσλειτουργία οπλικών συστημάτων σε μια δανική φρεγάτα, τη Iver Huitfeldt, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας σημείωσε ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στον κ. Λέντφερ, ο οποίος δεν ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας ότι τα συστήματα ραντάρ και πυραύλων της φρεγάτας απέτυχαν, ενώ αυτή δεχόταν επίθεση από drone των Χούθι της Υεμένης.

#Δανία #ΠΥΡΑΥΛΟΣ #ΕΛΑΤΤΩΜΑ #ΣΥΝΑΡΓΕΡΜΟΣ #πολεμικό_πλοίο
Keywords
Αναζητήσεις
dania-akinitopoiisi-ploion-logo-ptosis-thrafsmaton-pyravlou-meta-apo-vlavi.htm
Τυχαία Θέματα