Χρ.Σταϊκούρας: Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα- Προοπτικές και Προκλήσεις

Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο σήμερα με την ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, και με επιπλέον κόστος για το Δημόσιο από την απώλεια αξίας μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις συστημικές τράπεζες, που εκτιμάται στα 12,7 δισ. ευρώ, υποστηρίζει μιλώντας στο reporter.gr ο Χρήστος Σταϊκούρας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος αποδίδει τους λόγους, στην αδράνεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, η

οποία, όπως παρατηρεί, οδήγησε στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, στην επιστροφή στην ύφεση, στο κλείσιμο των τραπεζών, και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Το αποτέλεσμα; Το συνοψίζει, με την εμπειρία της κυβερνητικής του θητείας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γίνεται, σήμερα, συζήτηση για ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους μέχρι 25 δισ. ευρώ, όσα περίπου και τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Υπενθυμίζεται πως όταν τα Κόμματα που στηρίζουν σήμερα την Κυβέρνηση ήταν στην Αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, "χαρίζονταν χρήματα στους τραπεζίτες". Σήμερα, αντιλαμβάνονται ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η συστημική ευστάθεια των τραπεζών και να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα