Χρησιμοποιούνται όντως τα κρυπτονομίσματα σε μεγάλο βαθμό από εγκληματίες;

Τέλος στον ισχυρισμό αρκετών ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ένα σημαντικό «όπλο» για τους εγκληματίες βάζουν στοιχεία αρκετών ερευνών.

Πληροφορίες από την ανεξάρτητη εταιρεία που παρέχει δεδομένα και αναλύσεις blockchain, Chainalysis, δείχνουν ότι η παράνομη δραστηριότητα αντιπροσώπευε περίπου το 0,15% όλων των συναλλαγών κρυπτογράφησης το 2021.

Τα στοιχεία από τον ΟΗΕ, από την άλλη πλευρά, δείχνουν ότι από 800 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι 2 τρισεκατομμύρια

δολάρια «ξεπλένονται» κάθε χρόνο. Τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μόλις περίπου το 0,03% αυτών.

Τα κρυπτονομίσματα ως μέσο που διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες ήταν ένα πολυσυζητημένο θέμα ανησυχίας από τις πρώτες μέρες της βιομηχανίας κρυπτογράφησης, επισημαίνει το CryptoPotato. Η αντίληψη του κοινού για τα κρυπτονομίσματα ως εγγενώς συνδεδεμένα με παράνομη δραστηριότητα μπορεί να εντοπιστεί από την εποχή που ο διαβόητος Δρόμος του Μεταξιού (Silk Road) ήταν σε πλήρη ισχύ.

Το Silk Road ήταν μια διαδικτυακή μαύρη αγορά που λειτουργούσε μέσω του dark web από το 2011 έως το 2013. Ήταν ευρέως γνωστό ότι έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αγοράζουν και να πωλούν παράνομα αγαθά. Συμμετείχε στη διακίνηση ναρκωτικών και άλλων προϊόντων αυτού του είδους, και η συσχέτισή του με την κρυπτογράφηση συνέβαλε στην αρνητική φήμη της βιομηχανίας στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας και η ανωνυμία που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα έχουν ρίξει… λάδι στη φωτιά των ανησυχιών ότι διευκολύνουν την εγκληματική δραστηριότητα.

Και ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εγκληματίες που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, η εμπλοκή της είναι απολύτως ελάχιστη σε σύγκριση με τον συνολικό όγκο συναλλαγών και ακόμη πιο ασήμαντη σε σύγκριση με το πόσοι εγκληματίες προτιμούν fiat νομίσματα.

Ποια είναι τελικά η πραγματικότητα;

Τα δεδομένα της Chainalysis δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται κυρίως από απλούς ανθρώπους και ως νόμιμο εργαλείο για μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές.

Μόνο το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, η Binance, έχει περισσότερους από 120 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε αναδυόμενη τεχνολογία, οι εγκληματίες θα προσπαθούν πάντα να τη χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς. Ωστόσο, η παράνομη δραστηριότητα αποτελούσε μόνο περίπου το 0,15% όλων των συναλλαγών κρυπτογράφησης το 2021. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε από το 0,62% το 2020, παρά την εκθετική ανάπτυξη του κλάδου. Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντιπροσώπευε το 0,05% αυτού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Chainalysis παρέχει δεδομένα σε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων για την Εγκληματολογική Έρευνα, καθώς και στην Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. Παρέχει επίσης δεδομένα στην Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, τα στοιχεία που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλυψαν ότι οι εγκληματίες ξεπλένουν από 800 δισεκατομμύρια έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Αυτό είναι μεταξύ 2% και 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,03% αυτού.

Οι εγκληματίες δεν δείχνουν, λοιπόν, να προτιμούν την κρυπτογράφηση, καθώς όλες οι συναλλαγές καταγράφονται δημόσια και μόνιμα. Αυτό βοηθά τις Αρχές να εντοπίσουν τα ίχνη των χρημάτων και κατά συνέπεια τους απατεώνες.

Συμπερασματικά, ο μύθος ότι η κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται κυρίως από εγκληματίες είναι τουλάχιστον υπερβολικός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών και των επενδύσεων είναι απολύτως νόμιμες.

κρυπτονομίσματαCrypto
Keywords
Τυχαία Θέματα