Χρηματιστήριο: «Διστακτικά» κέρδη ενόψει αποφάσεων για τα επιτόκια

12:27 3/5/2023 - Πηγή: Reporter

Με μικρά κέρδη ξεκινά τη σημερινή (3/5) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η προσοχή του επενδυτικού κοινού στρέφεται στις επερχόμενες ανακοινώσεις από πλευράς Fed και ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,31% στις 1.090,73 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 13,69 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κινείται

επίσης ανοδικά κατά 0,19% στις 2.633,76 μονάδες και παρόμοια κατεύθυνση έχει και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,43% στις 795,90 μονάδες.

Με το «δεξί» εισήλθε στον Μάιο το ελληνικό χρηματιστήριο, με την πρώτη συνεδρίαση του μήνα χθες (2/5) να ολοκληρώνεται με κέρδη, παρά τις απώλειες που καταγράφονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος, αλλά και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Η προσοχή βέβαια παρά το θετικό πρόσημο παραμένει στις διεθνείς εξελίξεις, καθώς σήμερα το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αναμένεται να ανακοινώσει τις μεταβολές στα επιτόκια, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ως επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η αύξηση κατά 25 μ.β σε εύρος 5-5,25% από 4,75-5% που είναι τώρα.

Αύριο Πέμπτη (4/5) θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το πιο δημοφιλές σενάριο να προβλέπει αύξηση επιτοκίων κατά 25 ή 50 μ.β, λόγω του επίμονου πληθωρισμού που ανέβηκε στο 7% τον Απρίλιο από 6,9% τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, με τη Lamda να ανακοινώνει ιστορικό ρεκόρ στα EBITDA των εμπορικών κέντρων ενώ από σήμερα ξεκινά η δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του α' τριμήνου του 2023, με την Coca Cola να κάνει την αρχή και να σημειώνει άνοδο στα καθαρά έσοδα λόγω του μείγματος τιμών.

Μαζί με αυτή την εβδομάδα, που αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα επιτόκια, το επιφυλακτικό κλίμα αναμένεται να διατηρηθεί σίγουρα μέχρι την 21η Μαϊου και τον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό σενάριο ο μη σχηματισμός κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει καθυστερήσεις σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια, αλλά και παράταση στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Απότομη ήταν η χθεσινή (2/5) πτώση για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, οι οποίοι ωστόσο έκλεισαν σε πιο ήπια πτωτικό έδαφος σε σύγκριση με τα επίπεδα που διαπραγματευόταν νωρίτερα. Στο «κόκκινο» οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες υποχώρησαν λόγω των νέων φόβων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που «πυροδότησε» η χρεοκοπία της First Republic Bank.Σε παρόμοιο κλίμα σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια στην Ασία την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αντίθετα, στα «πράσινα» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως αναμένουν ανακοινώσεις τις αποφάσεις για τα επιτόκια.Το ταμπλό στο Χρηματιστήριο Αθηνών Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ALPHA BANK σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,13%, η EUROBANK (+0,95%), η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,37%) και η ΕΤΕ πέφτει κατά 0,21%. Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές της COCA COLA (+1,67%), EΛIN (+1,80%), ΟΛΘ (+0,81%), MIG (+0,55%) και JUMBO (+0,29%). Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-1,72%), της ΕΥΔΑΠ (-0,92%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,62%), της ΤΕΝΕΡΓ (-0,30%) και της ΛΑΜΔΑ (-0,53%). Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.). κέρδηΧρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα