Χρηματιστήριο: «Χτίζει» momentum πάνω από τις 1.320 μονάδες

Με μικρά κέρδη ξεκινάει και τη σημερινή (13/7) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που συνεχίζει να κινείται σε περιοχές ρεκόρ 9ετίας.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,04% στις 1.324,86 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 22,61 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταγράφει άνοδο 0,29% στις 3.216,94 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης παρομοίως βρίσκεται στο +0,50% και στις 1.096,12 μονάδες.

Την τρίτη διαδοχική του άνοδο πέτυχε χθες (12/7) το ελληνικό χρηματιστήριο,

με τα σωρευτικά κέρδη γι’ αυτό το διάστημα να ανέρχονται σε 3,54%, που αποτελούν μέχρι στιγμής και εβδομαδιαία κέρδη.

Πρωταγωνίστριες για ακόμη μία φορά οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να φτάνει ενδοσυνεδριακά μία «ανάσα» από τις 1.100 μονάδες.

Σήμερα, οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις, ενώ υπάρχει και διάθεση συσσώρευσης δεδομένων των υψηλών κερδών της εβδομάδας.

Οι προβλέψεις και η πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές, ενώ μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, οι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν να δουν το έργο της σε μια σειρά από κομβικούς τομείς, προκειμένου να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα μετά το καλοκαίρι.

Αισιοδοξία αποπνέει και το διεθνές κλίμα, καθώς δημοσιεύτηκαν χθες τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου και συγκεκριμένα 3%, γεννώντας έτσι ελπίδες για «φρένο» σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve.

Το ενδεχόμενο βέβαια νέας αύξησης των επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών παραμένει στο «τραπέζι», δεδομένου ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού, ειδικότερα στην Ευρωζώνη παραμένουν πολύ άνω του 2%, που είναι και το επιθυμητό επίπεδο.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με θετικά πρόσημα υποδέχθηκε η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνσή του ενίσχυσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μειώνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας κινήθηκαν έντονα ανοδικά την Πέμπτη με ώθηση από τις ΗΠΑ, ενώ ράλι άνω του 2% συντελέστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Παρομοίως, με κέρδη ανοίγουν και οι ευρωαγορές, που επεξεργάζονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αλλά και την πτώση του ΑΕΠ στη Μ. Βρετανία. Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,47%, η ΕΤΕ (+0,38%), η ΕUROBANK (+1,01%), και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ διολισθαίνει κατά 0,24%.

Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΛΙΝ (+1,27%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+2,48%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+0,56%), του ΟΛΠ (+0,89%), της ΡΕΒΟΙΛ (+1,13%), αλλά και της ΣΠΕΙΣ (+8,10%).

Αντίθετα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΑΝΕΚ (-2,21%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-0,34%), του ΟΛΘ (-1,58%), του ΟΠΑΠ (-0,25%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-5,36%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση

χρηματιστήριοΓενικός ΔείκτηςΜΟΝΑΔΕΣμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα