Χατζηδάκης: Δίχως δημοσιονομική σοβαρότητα δεν πάμε πουθενά

Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η γεωπολιτική αστάθεια έχει εξελιχθεί σε «κανονικότητα», η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μια από τις λίγες πηγές καλών ειδήσεων, επεσήμανε στο ετήσιο Gala Dinner του Economist ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, φέρνοντας ως παραδείγματα την επίτευξη του τρίτου υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη,

τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό και την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης.

Ο υπουργός τόνισε ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των αγορών και ότι οι φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης δημιούργησαν πλούτο, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα. Περαιτέρω αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ του 2024, καθώς και επιπλέον 8 μονάδες μείωση του δημόσιου χρέους.

Δίχως δημοσιονομική σοβαρότητα δεν πάμε πουθενά, αυτό είναι ένα μάθημα της προηγούμενης δεκαετίας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Μίλησε για αύξηση των επενδύσεων 15% το 2024, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές και να προσφέρουν ποιοτικότερες θέσεις εργασίας.

Περαιτέρω αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποεπένδυση του κράτους από το τραπεζικό σύστημα, την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου. Όσον αφορά το τελευταίο, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν «μικρές ΔΕΗ», για επιχειρηματική ευελιξία και καταπολέμηση κακών πρακτικών.

Μίλησε επίσης για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, για μέτρα στήριξης της οικογένειας και αύξηση 20% των δαπανών για τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό του 2024. Η Ελλάδα σημείωσε την απόλυτη ανατροπή και αναδείχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη στην Ευρώπη, σημείωσε κλείνοντας ο υπουργός.

#Κωστής_Χατζηδάκης #ECONOMIST
Keywords
Αναζητήσεις
chatzidakis-dichos-dimosionomiki-sovarotita-den-pame-pouthena.htm
Τυχαία Θέματα