Χάος στην Ευρώπη: «Έπεσε» το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας σε Ιταλία-Βρετανία

Ένα «ντόμινο» προβλημάτων λαμβάνει χώρα σήμερα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ενώ νωρίτερα ο βρετανικός εναέριος χώρος επλήγη από βλάβη στο δίκτυο συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κλειστός. Ωστόσο, υπήρχαν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, ως μέτρο ασφαλείας.

Σε νεότερη ανακοίνωση, η Nats εξήγησε ότι «εντόπισε και επιδιόρθωσε» το τεχνικό πρόβλημα.

«Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που

επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία», ανέφερε η NATS σε ανακοίνωσή της.

Η NATS αναγκάστηκε να προβεί σε περιορισμούς της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς αξιωματούχοι της υπηρεσίας εργάζονται για την αντιμετώπιση ενός τεχνικού ζητήματος που προέκυψε, με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προειδοποιούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

{https://twitter.com/NATS/status/1696128734036717580}

Διοικήσεις αεροδρόμιων όπως του Μάντσεστερ και του Στάνστεντ του Λονδίνου προειδοποίησαν για πιθανά προβλήματα σε πτήσεις. Άλλα αεροδρόμια όπως του Λούτον του Λονδίνου και του Μπέρμιγχαμ ανέφεραν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορούν να επανέλθουν οι κανονικές λειτουργίες, ενώ η British Airways τόνισε επίσης ότι συνεργάζεται στενά με την NATS για να κατανοήσει την έκταση του προβλήματος.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair, ανέφεραν ότι ορισμένες πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα καθυστερήσουν ή θα ακυρωθούν.

Εκπρόσωπος της διοίκησης του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου, του πιο πολυσύχναστου κόμβου στη δυτική Ευρώπη, τόνισε ότι το αεροδρόμιο συνεργάζεται με τη NATS και άλλους εταίρους του αεροδρομίου για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στους επιβάτες, ενώ το Γκάτγουικ, νότια του Λονδίνου, είπε ότι είναι πιθανές ακυρώσεις πτήσεων.

Έπεσε και στην Ιταλία το σύστημα εναέριας κυκλοφορίας

Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας.

{https://twitter.com/AeroportidiRoma/status/1696144870908268654}

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά.

Το γεγονός συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός Βρετανίας.

αεροδρόμιαΒρετανίαΙταλίαΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
chaos-stin-evropi-epese-to-systima-enaerias-kykloforias-se-italia-vretania.htm
Τυχαία Θέματα