Μπρος Τρόικα και... πίσω Πλατεία

01:56 7/6/2011 - Πηγή: Reporter
Μεταξύ συμπληγάδων καλείται να περάσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς έχει μπει στα τελευταία μέτρα της διαδρομής για την “πολλάκις αναβληθείσα” λεπτομερείς ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής.Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος και ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας, όπου οι βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών. Αύριο, Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Οι προβλέψεις του λεγόμενου Μνημονίου ΙΙ συναντούν ήδη αντιδράσεις από υπουργούς, κυρίως όμως στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, από την έγκριση της οποίας στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί η στάση των δανειστών μας και η χορήγηση ή μη της πέμπτης δόσης και νέας βοήθειας.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μέχρι το 2015 υπολογίζονται να εισπραχθούν φόροι και να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 22 δις. ευρώ που ανεβάζουν το συνολικό πακέτο των επιβαρύνσεων στα 28,4 δις. ευρώ. Αν συμπεριληφθούν και τα μέτρα που υλοποιούνται από την αρχή του έτους το πακέτο αυξάνει στα 36,6 δις. ευρώ την πενταετία 2011 -2015, ενώ στο τέλος της συγκεκριμένης τετραετίας αναμένεται να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%.
Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, όπως και τα έκτακτα μέτρα, θα οριστικοποιηθούν σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού νωρίτερα συνεδριάσουν και τα κοινοβουλευτικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος για να συζητηθούν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα κατατεθούν στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας.
Το Μεσοπρόθεσµο αναµένεται να συζητηθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής περί τις 20 Ιουνίου ως «άρθρο µόνο», και παρά το γεγονός ότι οι “πράσινοι βουλευτές” έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το καταψηφίσουν, εν τούτοις στο Μέγαρο Μαξίµου διάχυτη είναι η ανησυχία. Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα έχει τη μορφή τριετούς προϋπολογισμού και, ως εκ τούτου, να είναι σε ένα και μόνο άρθρο, να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Ιουνίου.
Μόνο για το 2011 το σχέδιο προβλέπει:
- Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή που ανέρχεται σήμερα στο 13% στο 23% από τον επόμενο μήνα
- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012.
- Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο
- Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς)
- Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος
- Έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα
- Τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων
- Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο
- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα από
Keywords
Τυχαία Θέματα