«Ατσαλάκωτος μετρ» στη μετάθεση ευθυνών

14:28 1/4/2024 - Πηγή: Reporter

Δεν γνωρίζουμε προφανώς τι πολιτικό αποτέλεσμα θα παράξει όλη αυτή η αναμπουμπούλα που προέκυψε από την πρόταση μομφής κι έπειτα, που ασφαλώς κορυφώθηκε με τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου. Γνωρίζουμε, όμως, με απόλυτη σιγουριά πως αυτή τη φορά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα του Βήματος περί αλλοίωσης συνομιλιών του ΟΣΕ για τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας από τη μεριά της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου έστησε το αφήγημα περί "σκοτεινών" οικονομικών συμφερόντων

που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Έλεγαν στη Βουλή και στα κανάλια με ύφος καταγγελτικό πως Ανδρουλάκης και Κασσελάκης παίζουν πολιτικά παιχνίδια με εφοπλιστές.

Πριν, όμως, αλέκτωρ λαλήσει τρις, το αφήγημα κατέρρευσε, καθώς ήρθαν στο προσκήνιο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης με τα ίδια "συμφέροντα".

Ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος πήγαν στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη και είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία, όπως μας ενημέρωσαν "Τα Νέα", ήπιαν ξινό νερό.

Οι δύο υπουργοί αποπέμφθηκαν σε χρόνο dt, γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές "έστειλαν το λάθος μήνυμα". Μόνο που η κοινή λογική, αλλά και η πλευρά Μαρινάκη λέει πως το "λάθος μήνυμα" εστάλη "κατ' εντολή" του Πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, όμως, για μία ακόμη φορά να "θυσιάσει" στενούς του συνεργάτες (και μάλιστα ικανούς) για να προστατεύσει τον εαυτό του. Το έκανε και σε άλλες μεγάλες κρίσεις στην περίοδο της διακυβέρνησής του. Στην περίπτωση δηλαδή των υποκλοπών, των πυρκαγιών, και των Τεμπών.

Και αυτή τη φορά μοιάζει πραγματικά άκομψος ο τρόπος με τον οποίο αποπέμφθηκαν οι δύο στενοί του συνεργάτες, στους οποίους δεν δίστασε να χρεώσει όλο το ανάθεμα, παριστάνοντας ταυτόχρονα ο ίδιος απόλυτα αδέσμευτος, κομπάζοντας ότι δεν συγκυβερνά με συμφέροντα. Εννοεί δηλαδή πως τα δύο δεξιά του χέρια έκαναν του κεφαλιού τους.

Έχει, όμως, τη χώρα υπό τον απόλυτο έλεγχό του, ή όχι; Γιατί αν δεχθούμε ότι οι δύο πιο κοντινοί του υπουργοί είχαν προσωπικές ατζέντες, τότε "καήκαμε". Προφανώς, αυτό το αφήγημα, όχι απλά δεν πείθει, αλλά -εφόσον το δεχθούμε- προκαλεί και σοβαρή ρωγμή στο προφίλ του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, για κακή του τύχη, ρωγμή προκαλεί (ιδίως εντός της ΝΔ) και το πιο πιστευτό σενάριο, αυτό των "αναλώσιμων" συνεργατών, που δίνει στον πρωθυπουργό τον τίτλο του "μετρ" στη μετάθεση ευθυνών.

Γιατί όταν αδειάζεις με τέτοια ευκολία τους συνεργάτες σου και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν διανύσει σημαντικές πολιτικές διαδρομές, υπάρχει κίνδυνος να σταματήσεις να εμπνέεις τον κόσμο γύρω σου ώστε να εργαστεί με αυταπάρνηση για έναν κοινό σκοπό. Και ήδη ο μηχανισμός του Μαξίμου -ιδιαίτερα σε αυτή τη δεύτερη θητεία- δεν μοιάζει να δουλεύει ρολόι.

Γι' αυτό και οι κυβερνητικές αδυναμίες είναι πια "χτυπητές". Να δούμε αν με αυτά τα νέα ρήγματα προκύψουν και κάποια... μηνύματα στις δημοσκοπήσεις. Αν και εκτός από "μετρ" στη μετάθεση ευθυνών, ο Πρωθυπουργός έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα και "ατσαλάκωτος" σε τέτοιες κρίσεις.

#Μητσοτακης #ευθύνες #ΜΕΤΑΘΕΣΗ_ΕΥΘΥΝΩΝ #Παπασταύρου #Μπρατάκος #Κυβέρνηση #Μαρινάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα