Ασκήσεις… ισορροπίας στη ΔΕΘ- Τα μέτρα που είναι στο «τραπέζι»

Χαμηλά τον πήχη θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τη φημολογία για νέο πακέτο στήριξης, με κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτεραιότητες.

Παρόλα αυτά, με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων να αυξάνονται συνεχώς αφού το κύμα ακρίβεια συνεχίζει να τις πλήττει, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μέτρα ανακούφισης, με τρόπο, όμως, που δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Το

ενδιαφέρον ,φυσικά, στρέφεται στα… βόρεια και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε τρεις εβδομάδες, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί δεδομένα στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

Αυτά θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πάντα στα πλαίσια, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, των αντοχών της οικονομίας. Άλλωστε, ο μεγάλος στόχος παραμένει απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το οικονομικό επιτελείο δεν είναι διατεθειμένο να το ρισκάρει.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Βέβαια, με τις ανάγκες της κοινωνίας να είναι μεγάλες, εξετάζεται μια σειρά μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ:

- Επέκταση του Market Pass για άλλους δύο μήνες, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις που θα τις κάνουν όσοι δεν είχαν κάνει πέρυσι και η πληρωμή που θα αφορά το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου θα γίνει πιθανότατα εφάπαξ στο τέλος του επομένου μήνα.

- Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησή του σε περισσότερους.

- Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024.

- Νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το νέο σύστημα θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο και θα αντικαταστήσει το υπάρχον. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορά σενάρια για παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.

- Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Επέκταση έως τον Ιούνιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό.

- Νέα χορήγηση της επιταγής ακρίβειας όπως και πέρυσι. Θα πρόκειται για μία νέα έκτακτη παροχή 200 - 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους και εφόσον λάβει το «πράσινο φως» θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα. Πέρυσι είχε δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Φυσικά, το περιεχόμενο των εξαγγελιών αξιολογείται καθημερινά και οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν την έναρξη της ΔΕΘ, αφού θα έχει προηγηθεί και η οριστικοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο, καθώς και τα στοιχεία από την πορεία του τουρισμού στο φινάλε του καλοκαιριού.

ΔΕΘμέτρα στήριξηςMARKET PASSΜητσοτακηςΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣσυνταξιούχοι
Keywords
Αναζητήσεις
askiseis-isorropias-sti-deth--ta-metra-pou-einai-sto-trapezi.htm
Τυχαία Θέματα