Ασιατικές μετοχές: «Αιμορραγούν» Κίνα και Χονγκ Κονγκ, «λάμπει» η Ινδία

12:56 3/4/2024 - Πηγή: Reporter

Οι μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχασαν 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από το 2021, απώλειες που, σύμφωνα με την HSBC, είναι μεγαλύτερες από την αξία του χρηματιστηρίου της Ινδίας.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας ξεπέρασε αυτή του Χονγκ Κονγκ και έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη

στον κόσμο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, και όλες οι εισηγμένες μετοχές έχουν συνολική αξία 4,63 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη στην Ασία.

Αυτό είναι ενδεικτικό, επισημαίνει το CNBC, του πόσο μεγάλη έλξη έχουν κερδίσει οι ινδικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την πτώση τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχωρεί για τρία συνεχόμενα χρόνια, κλείνοντας με πτώση 11,4% πέρυσι. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ τα πήγε ακόμη χειρότερα, με το 2023 να είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απωλειών, κλείνοντας το έτος 13,8% χαμηλότερα. Και οι δύο είχαν τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων δεικτών Ασίας-Ειρηνικού πέρυσι.

Η έρευνα της HSBC συνέκρινε την NSE της Ινδίας, την κορυφαία αγορά της από άποψη μεγέθους, με το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και το HKEX του Χονγκ Κονγκ.

Οι ανησυχίες της Κίνας έπληξαν τις αγορές του Χονγκ Κονγκ

Ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, κάτι που έχει επηρεάσει και το Χονγκ Κονγκ. Πολλές κινεζικές μετοχές ακινήτων, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Evergrande και του Country Garden είναι καταχωρημένα στο HKEX.

Η Κίνα έθεσε τον αναπτυξιακό της στόχο στο 5% για το 2024, αλλά οι αναλυτές είναι δύσπιστοι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιτύχει τον στόχο. Η S&P Global Ratings δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,6% το 2024, χαμηλότερο από το ποσοστό 5,2% για το 2023.

«Οι προβλέψεις μας βασίζονται στη συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα των ακινήτων και τη μέτρια υποστήριξη της μακροοικονομικής πολιτικής. Ο αποπληθωρισμός παραμένει κίνδυνος εάν η κατανάλωση παραμείνει αδύναμη και η κυβέρνηση ανταποκριθεί προωθώντας περαιτέρω τις μεταποιητικές επενδύσεις», έγραψε ο Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στην S&P Global Ratings.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HKEX, Nicolas Aguzin, δήλωσε στο CNBC τον Μάρτιο ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Κίνα, τα υψηλά επιτόκια και η γεωπολιτική επηρεάζουν τις αποτιμήσεις και μειώνουν τον αριθμό των νέων καταχωρίσεων στο χρηματιστήριο.

Αγαπημένη των επενδυτών η Ινδία

Αντίθετα, οι ινδικές μετοχές κατέγραψαν ράλι εν μέσω ευρύτερης αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της χώρας. Ο δείκτης αναφοράς της χώρας Nifty 50 ανεβαίνει για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, σημειώνοντας κέρδη 20% το 2023.

Έρευνα της HSBC έδειξε επίσης ότι το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας ξεπέρασε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως όσον αφορά τον μηνιαίο όγκο συναλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το Χρηματιστήριο της Σενζέν που κατέλαβε την πρώτη θέση.

Τα ινδικά χρηματιστήρια παρουσίασαν επίσης τις περισσότερες αρχικές δημόσιες προσφορές το 2023, σύμφωνα με έρευνα της EY India. Αυτό συμβαίνει παρά το υποτονικό περιβάλλον για τις IPO, ειδικά στην Ασία.

«Ενώ η αγορά της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, η Ινδία έχει καταγράψει εξαιρετικές επιδόσεις», δήλωσε ο George Chan της EY.

Οι συμφωνίες στην Ινδία αποτελούσαν μόλις το 6% των IPO παγκοσμίως το 2019, αλλά ο Chan είπε ότι η χώρα αντιπροσωπεύει πλέον το 27% από το πρώτο τρίμηνο, «ωθώντας την στη θέση της κορυφαίας αγοράς IPO στον κόσμο ανά όγκο συμφωνιών».

Αντίθετα, τα στοιχεία της EY έδειξαν ότι υπήρχαν 30 IPO στην αγορά μετοχών Α της Κίνας το πρώτο τρίμηνο, αντλώντας 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός IPO και τα μικρότερα έσοδα από το 2020. Το Χονγκ Κονγκ είχε μόλις 10 IPO κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου και μόνο δύο ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε μέγεθος συμφωνίας, καταγράφοντας τα χαμηλότερα έσοδα από το 2010.

#ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ_ΜΕΤΟΧΕΣ #Χονγκ_Κονγκ #Κίνα #Ινδία
Keywords
Τυχαία Θέματα