Αποθέματα και Κίνα ρίχνουν το πετρέλαιο- Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται την Τετάρτη (9/11) οι τιμές του πετρελαίου, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες ότι η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα θα βλάψει τη ζήτηση καυσίμων.

Η πιο ήπια πτώση έρχεται έπειτα από «βουτιά» περίπου 3% την Τρίτη, τόσο για το αμερικανικό αργό, όσο και για το μπρεντ.

Τα αποθέματα

αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, ενώ επτά αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι τα αποθέματα αργού θα αυξηθούν κατά περίπου 1,4 εκατομμύριο βαρέλια.

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά είχε δει τις ελπίδες της ότι η Κίνα μπορεί να κινηθεί προς τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19 να αναπτερώνονται, αλλά το Σαββατοκύριακο οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επιμείνουν στην προσέγγισή τους για κατευνασμό των νέων λοιμώξεων.

Τα κρούσματα COVID-19 στη Γκουανγκζού και σε άλλες κινεζικές πόλεις έχουν αυξηθεί, με εκατομμύρια κατοίκους να υποχρεούνται να κάνουν τεστ την Τετάρτη.

«Με αυτήν την αφήγηση (την επαναλειτουργία της Κίνας) να απομακρύνεται, σε συνδυασμό με μια σημαντική αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα, που συνεπάγεται μείωση της ζήτησης από πλευράς ΗΠΑ, τα σενάρια της ύφεσης επανέρχονται δυναμικά σήμερα το πρωί στην Ασία», εξήγησε ο Στίβεν Ίνες, διευθύνων σύμβουλος στο SPI Asset Management.

Επίσης, τα στοιχεία της API έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για απόσυρση 1,1 εκατομμυρίου βαρελιών.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ανησυχίες για την προσφορά παραμένουν.

«Εκτός από τις συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, η ρωσική προσφορά πετρελαίου θα πρέπει να μειωθεί καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό αργό και τα διυλισμένα προϊόντα», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού έως τις 5 Δεκεμβρίου και ρωσικών προϊόντων πετρελαίου έως τις 5 Φεβρουαρίου, ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,78% στα 88,22 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,70% στα 94,65 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν οριακά 0,045% στα 118,200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,22% στα 1.712,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,37% στα 21,42 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,24% στα 3,637 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0051 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,68% στο 1,1459 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,51% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8772 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα