Απώλειες στις ασιατικές αγορές ελέω Fed- «Βουτιά» στο Χονγκ Κονγκ

Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ασίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (22/9), μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις.

Οι αμερικανικές μετοχές ήταν ασταθείς και έκλεισαν απότομα χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως και 4,6% το 2023, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψή της.

Τα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ειδικά οι εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, θα παραμείνουν υπό πίεση βραχυπρόθεσμα μετά την αύξηση των επιτοκίων της Fed, εκτίμησε ο Τάι Χούι, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς APAC στην JPMorgan Asset Management.

Ο Τάι πρόσθεσε ότι το αμερικανικό δολάριο πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι ισχυρό, αλλά η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες κεντρικές τράπεζες της Ασίας - με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία - θα συμβάλει στον περιορισμό της έκτασης της υποτίμησης του ασιατικού νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, σύμφωνα με τις προσδοκίες.

Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε στα 145 έναντι του δολαρίου λίγο μετά την απόφαση.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει ανακάμψει καθώς η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει προχωρήσει ενώ η δημόσια υγεία προστατεύεται από τον Covid-19, παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από παράγοντες όπως η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Η αγορά της Αυστραλίας ήταν κλειστή λόγω αργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,58%, κλείνοντας στις 27.153,83 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 2,07% στις 18.061,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,27% στις 3.108,91 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,79% στις 11.116,74 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,97% και έκλεισε στις 14.284,63 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,63% στις 2.332,31 μονάδες.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑιαπωνίαΚίναNikkeiKospiΧονγκ Κονγκ
Keywords
Τυχαία Θέματα