Αγγίζει χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Πτώση κοντά στο 1% καταγράφουν την Τρίτη (31/1) οι τιμές του πετρελαίου, αγγίζοντας τα χαμηλά δύο εβδομάδων υπό την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, ισχυρότερου αμερικανικού δολαρίου και άφθονων ροών ρωσικού αργού.

«Οι κεντρικές τράπεζες και ο όμιλος παραγωγών ΟΠΕΚ+ θα δραστηριοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα ρίξουν φως στις προοπτικές

ανάπτυξης της οικονομίας και της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, με αυξήσεις κατά μισή μονάδα να αναμένονται από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη μέρα.

Το αμερικανικό δολάριο καταγράφει άνοδο την Τρίτη ενόψει των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές, γεγονός που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία.

Εν τω μεταξύ, μια επιτροπή από μέλη του ΟΠΕΚ είναι πιθανό να προτείνει να παραμείνει αμετάβλητη η τρέχουσα πολιτική παραγωγής του ομίλου όταν συνεδριάσει την 1η Φεβρουαρίου, ανέφεραν εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ στο Reuters τη Δευτέρα.

Στην πτώση των τιμών συμβάλλει και η είδηση ότι οι φορτώσεις πετρελαίου της Ρωσίας από το λιμάνι Ust-Luga αναμένεται να αυξηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου φαίνονται υποστηρικτικές καθώς η Κίνα ανακάμπτει, ενώ η προσφορά παραμένει αβέβαιη λόγω των επικείμενων κυρώσεων στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα, δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Έρευνα του Reuters δείχνει ότι 49 οικονομολόγοι και αναλυτές αναμένουν ότι το μπρεντ θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 90 δολάρια το βαρέλι φέτος, στην πρώτη ανοδική αναθεώρηση έπειτα από δημοσκόπηση τον Οκτώβριο.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,19% στα 76,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,89% στα 83,75 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 6,573% στα 58,740 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,16% στα 1.900,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει ισχυρή πτώση 2,52% στα 23,133 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,61% στα 4,134 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0835 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,20% στο 1,2327 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8793 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα