Ανεβαίνουν υπό την προοπτική της ζήτησης πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη (25/5) οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των περιορισμένων προμηθειών σε συνδυασμό με την προοπτική αύξησης της ζήτησης για την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο.

Οι τιμές του πετρελαίου κερδίζουν υποστήριξη από τη στενή προσφορά βενζίνης, με τα αποθέματα να

έχουν μειωθεί κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της αγοράς την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Τα στοιχεία για τα αποθέματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένονται την Τετάρτη, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ θα έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα.

«Ακριβώς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης, τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ βρίσκονται στο εποχικά χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2014», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου για την Ημέρα Μνήμης των ΗΠΑ αναμένεται να είναι τα περισσότερα τα τελευταία δύο χρόνια, προκαλώντας αύξηση της ζήτησης καυσίμων καθώς περισσότεροι οδηγοί βγαίνουν στο δρόμο μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, παρά τις υψηλές τιμές καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες προμήθειες αργού συνεχίζουν να στενεύουν καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν το πετρέλαιο από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Τρίτη ότι είναι αισιόδοξη για την προοπτική διασφάλισης συμφωνίας για ένα πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα καταργούσε σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο μπλοκ παρά την αντίθετη άποψη ορισμένων, με κυριότερη την Ουγγαρία.

«Με ρητές απαγορεύσεις εισαγωγής ρωσικού αργού στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και τις πετρελαϊκές εταιρείες που διστάζουν να αγοράσουν ακόμη και χωρίς επίσημα νομικά εμπόδια, οι αυτοκυρώσεις εξακολουθούν να προκαλούν ελλείψεις προμηθειών», ανέφερε σε σημείωμα ο διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, Στίβεν Ίνες.

Μια ποσότητα ρεκόρ ρωσικού αργού πετρελαίου Urals βρίσκεται σε πλοία στη θάλασσα αναζητώντας αγοραστές.

Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία COVID-19 από στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Το Πεκίνο έχει επιβάλει νέους περιορισμούς, ενώ η Σαγκάη σχεδιάζει να διατηρήσει τους περισσότερους περιορισμούς σε ισχύ αυτόν τον μήνα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,38% στα 111,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,21% στα 112,03 δολάρια το βαρέλι.

Μικρή άνοδος για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,572% στα 84,990 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,80% στα 1.850,82 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι χάνει 1,33% στα 21,775 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 1,53% στα 4,2397 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,63% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0666 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,27% στο 1,2495 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8536 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοασήμιχρυσόςχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανεβαίνουν,anevainoun