Ανδρουλάκης: Εθνική ανάγκη να υπάρξει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Εθνική ανάγκη η πατρίδα μας να αποκτήσει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική κυβερνητική επιλογή», ανέφερε σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην εφημερίδα «Το Βήμα». Ειδικότερα:

Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει τον τρόπο που θα ενημερωθείτε για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι από νομικούς κύκλους πως ενδέχεται να μην υπάρχει ο φάκελος σας ή η ολομέλεια της ΑΔΑΕ να μην εφαρμόσει την απόφαση.

Πώς θα κινηθείτε σε αυτήν την περίπτωση;

Όταν αποκάλυψα το σκάνδαλο των υποκλοπών, κάποιοι με κατηγορούσαν γιατί δεν πήγαινα να ενημερωθώ παράνομα στο αυτί ισχυριζόμενοι ότι κάτι κρύβω. Η απόφαση, όμως, του Συμβουλίου Επικρατείας είναι μία μεγάλη θεσμική νίκη, που επικροτεί την επιμονή μου να ακολουθήσω τη νόμιμη διαδικασία και ανοίγει τον δρόμο για την ενημέρωσή μου, ακυρώνοντας τις αντισυνταγματικές -όπως τις χαρακτήρισε το ίδιο το δικαστήριο- νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μόνο στόχο είχαν τη συγκάλυψη.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται ερμηνειών, καθώς ζητάει από την ΑΔΑΕ να με ενημερώσει. Για τον λόγο αυτό, την επομένη της απόφασης επισκέφτηκα τον κ. Ράμμο για να ξεκινήσουν οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να ενημερωθώ νόμιμα και με διαφάνεια όπως από την πρώτη στιγμή επιδίωκα. Αν η κυβέρνηση με τη μεταμεσονύκτια αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ σε συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο, συνεχίσει την προσπάθεια συγκάλυψης, θα είναι για μία ακόμα φορά έκθετη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα συνεχίσω τον αγώνα μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και οι υπεύθυνοι να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.


Αντιδράσατε έντονα όταν ο Άρειος Πάγος απάντησε στην ευρωπαία εισαγγελέα για το κράτος Δικαίου. Θα αντιδρούσατε το ίδιο αν ήσασταν πρωθυπουργός; Πιστεύετε πως η Δικαιοσύνη χρειάζεται αλλαγές κι αν ναι ποιες είναι αυτές;

Ο σεβασμός μου στους θεσμούς και ο αξιακός μου κώδικας δεν θα μου επέτρεπαν ποτέ να υπονομεύσω το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον τρόπου που έκανε η κυβέρνηση στις υποκλοπές, στο έγκλημα στα Τέμπη και στην συγκάλυψη που ακολούθησε. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίχθηκε από μία ευρεία πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των Φιλελευθέρων, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς, ακόμα και ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και χτυπάει καμπανάκια για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους δικαίου και των θεσμών στη χώρα μας.

Έχω πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε αυτή να μην ορίζεται από την κυβέρνηση. Πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του διορισμού των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών από την εκάστοτε κυβέρνηση, διότι αλλιώς υπονομεύεται η αξιοπιστία και το κύρος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι άλλωστε κάτι που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει στις εκθέσεις για το κράτος δικαίου. Επιπλέον, για να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών έχω προτείνει να υπάρχει μία περίοδος τεσσάρων ετών από τη στιγμή της αφυπηρέτησής τους κατά την οποία δεν θα μπορούν να επιλεγούν για δημόσια αξιώματα.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ παραμένει η δεύτερη θέση; Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν αυτό το σενάριο, τι θα συμβεί αν το βράδυ των εκλογών το ΠαΣοΚ δεν είναι δεύτερο κόμμα;

Στις 9 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών καθώς θα είμαστε και πάλι το μοναδικό κόμμα, που θα έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση τόσο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, όσο και με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Όμως, αυτό δεν μας αρκεί. Ο στόχος μας είναι η δεύτερη θέση, γιατί πιστεύω ότι είναι εθνική ανάγκη η πατρίδα μας να αποκτήσει ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση που θα είναι εναλλακτική κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι η εγγύηση για να αποκτήσει η σύγχρονη κεντροαριστερά προοπτική διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ήμασταν εμείς, που προκαλέσαμε σοβαρές ρωγμές στο σύστημα εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις υποκλοπές όπου ο στενότερος συνεργάτης και ανιψιός του αναγκάστηκε σε παραίτηση, στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και με την πρόταση δυσπιστίας όπου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το μισό Μέγαρο Μαξίμου. Και μόνο εμείς προτείνουμε πολιτικές υπέρ του λαού, όπως κάναμε στο πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των ενοικίων αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αυξήσει το όριο της Golden Visa στις 800.000 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό, καλώ όλους τους πολίτες ακόμα και αυτούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία να αναλογιστούν αν η κυβέρνηση που συνεχώς επικαλείται το 41% που πέτυχε στις εθνικές εκλογές, έχει τιμήσει την εμπιστοσύνη τους και να την αποδοκιμάσουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές, στηρίζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να αντιπαρατίθεται με τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία και όχι με τον προγραμματικό λόγο, που καταρρίπτει το αφήγημα μιας επιτυχίας που βασίζεται στην εικονική πραγματικότητα. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ισοδυναμεί με φραγμό στην αλαζονεία, την ατιμωρησία, τη διαφθορά και την απουσία ενσυναίσθησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα τελευταία δεδομένα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει, κυρίως στα τρόφιμα, και πιέζει έντονα τα νοικοκυριά. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;

Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά βιώνουν μια γενικευμένη κρίση κόστους ζωής. Ο σωρευτικός πληθωρισμός στα τρόφιμα στην τριετία έχει υπερβεί το 30%, με συνέπεια τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Τα μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποδεικνύονται μέτρα- κοροϊδία, όσο και αν ο πρωθυπουργός εντοπίζει «ενθαρρυντικές» ενδείξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ τον Μάρτιο ήταν υπερτετραπλάσιος, 5,4% στην Ελλάδα και μόλις 1,2% στην ΕΕ. Βρισκόμαστε στο 88% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς τις τιμές, αλλά δεύτεροι από το τέλος και στο 67% της αγοραστικής δύναμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά και να προστατεύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή της κρίσης έχει καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις που αποσκοπούν από τη μια πλευρά στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και από την άλλη, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Προτείναμε τον αυστηρό έλεγχο στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, την έκτακτη φορολογία των υπερκερδών σε επιχειρήσεις ενέργειας και τράπεζες, την ενίσχυση των καταναλωτών και τη μείωση του ΦΠΑ για όσο διαρκεί η κρίση σε βασικά είδη διατροφής όπως έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Τα τελευταία δεδομένα της Eurostat καταγράφουν τη διολίσθηση της χώρα μας στην προτελευταία θέση σε όρους διαθέσιμου εισοδήματος από τις 27 χώρες της Ευρώπης. Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες της οικονομικής πολιτικής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για να ανακτήσει η χώρα μας την ευημερία του παρελθόντος;

Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι να οικοδομήσουμε τη νέα μας ευημερία σε γερά θεμέλια αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο κάνοντας την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και μακροπρόθεσμα ανθεκτική. Η σημερινή ανάπτυξη που βασίζεται μονομερώς στον τουρισμό, στην κατανάλωση και το real estate που αποτελεί το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων, δηλαδή επενδύσεις που αφελληνίζουν την ελληνική οικονομία, «έπιασε» ταβάνι και δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για καλύτερους μισθούς και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Η κυβέρνηση έχασε τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς προτίμησε την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Το δημοσίευμα του Politico και η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για δαπάνες 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι χαρακτηριστικά της αδιαφάνειας και του τρόπου με τον οποίο διατίθενται οι ευρωπαϊκοί πόροι. Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς 200 όλες και όλες επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων και 700.000 ενεργών επαγγελματικών ΑΦΜ.

Εμείς καταθέσαμε ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης με σκοπό να υπηρετήσουμε τον νέο παραγωγικό υπόδειγμα που προτείνουμε, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα του ΕΣΥ, όπου θέλαμε τον διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων αλλά και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ένα από τα μεγαλύτερα ανελαστικά έξοδα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι αυτό της στέγασης. Η κυβέρνηση ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης την ανακαίνιση μόλις 100 κατοικιών, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Εμείς, αντιθέτως, στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών κρατών προτείναμε τη δημιουργία μίας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών, είτε νεόδμητων, είτε ανακατασκευασμένων δίνοντας φορολογικά και άλλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους ώστε να τις εντάσσουν στην δεξαμενή για μία μακροχρόνια περίοδο και αυτές να ενοικιάζονται με κοινωνικά κριτήρια και χαμηλό ενοίκιο, οδηγώντας στην αποκλιμάκωση των τιμών.

«ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια». Θα μπορούσε να ξαναειπωθεί κάτι τέτοιο για τα χρόνια που έρχονται ή έχει περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό το ΠΑΣΟΚ και αυτά τα χρόνια;

Η φράση «ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια» εκτός της όποιας νοσταλγικής διάστασης αποτυπώνει ίσως με τον καθαρότερο τρόπο, ότι παρά τα όποια λάθη έγιναν και τα οποία πρέπει να μείνουν στο παρελθόν, εμπεδώθηκε στην ελληνική κοινωνία η έννοια της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Κάθε νέα γενιά, από όποιο κοινωνικό στρώμα και να προερχόταν, είχε ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης και καλύτερες προοπτικές από τη γενιά των γονιών της. Ιδρύθηκε το ΕΣΥ, εκσυγχρονίστηκε το οικογενειακό δίκαιο και η γυναίκα απέκτησε ισότιμο ρόλο στην κοινωνία, δημιουργήσαμε το ΑΣΕΠ ώστε να καταπολεμηθεί ο πελατειασμός, βάλαμε τη χώρα στην ευρωζώνη και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία 50 χρόνια. Τα χρόνια αυτά είναι παρελθόν. Έχουμε, όμως, χρέος να αγωνιστούμε για το παρόν και το μέλλον και να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις: την ανάταξη του ΕΣΥ που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχώς υπονομεύει, την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας όλων των βαθμίδων, τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας. Πάνω από τους μισούς εργαζομένους αμείβονται με έως 1000 ευρώ μικτά. Οφείλουμε, επιτέλους, να δώσουμε σε κάθε νέο άνθρωπο προοπτική και δυνατότητες, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει οικογένεια και να σταθεί με τις δικές του δυνάμεις στη ζωή. Έτσι, θα αντιμετωπίσουμε το μείζον ζήτημα του δημογραφικού, το οποίο για εμάς αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

#ΑΝΔΟΡΥΛΑΚΗΣ #Πασοκ #ΝΔ #αντιπολίτευση
Keywords
εθνικη, ανδρουλακης, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, αδαε, ελλαδα, δημοσκοπηση, ιουνίου, εκλογες, ανιψιός, golden, visa, αθηνα, θεσσαλονικη, νέα, τραπεζες, ΦΠΑ, κυπρος, eurostat, real, αφμ, ΑΣΕΠ, χρεος, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αυξηση φπα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, χωρες της ευρωπης, χωρες, αρειος παγος, αφμ, γυναικα, δανεια, δημοκρατια, ισπανια, οικονομια, περιοδος, ρυθμος, σημερινη, real, αγορα, αδαε, αυξηση, ανιψιός, ανθρωπινα δικαιωματα, αξονες, αυτι, βραδυ, δευτερο, δυναμη, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, ενημερωση, ενημερωθειτε, εννοια, εξυπηρετηση, εξοδα, επενδυσεις, επιτυχια, ερευνα, ερχονται, ετων, ευημερια, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λογο, μαξιμου, μειζον, μητσοτακης, μειωση, νεα γενια, νικη, οικογενεια, ολη η αληθεια, οχθη, πληθωρισμος, πορτογαλια, ρωγμες, ρολο, σεβασμος, σεναριο, σχεδιο, τεμπη, τρια, φορολογια, φορα, αλυσιδα, βηματα, δικαιωματα, eurostat, ειδη, ενωση, φακελος, golden, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κυριακου, θεσεις
Αναζητήσεις
androulakis-ethniki-anagki-na-yparxei-ischyri-axiomatiki-antipolitefsi.htm
Τυχαία Θέματα